Zapomenutá hlavní jídla

Houby s kroupami

1/2 l krup (střední velikosti), 1/2 l dušených hub, 2 cibule, lžička oleje, sůl, kmín.

Houby udusíme na vodě s kmínem. Kroupy uvaříme , obojí smícháme a přidáme nakrájenou cibuli, trochu oleje, osolíme.

Můžeme podávat s bramborami a zeleninovým salátem.

 

Krupník 1.

300 g krup, 3 cibule,asi 8 větších brambor, sůl, drcený kmín, tuk na vymazání.

Kroupy uvaříme. Do vymazaného kastrolu dáváme střídavě vrstvu krup, plátky syrových brambor, osolíme, pokmínujeme, posypeme nakrájenou cibulí, vrstvu krup atd. Pečeme v troubě, až jsou brambory měkké.

* Můžeme přidat i nakrájenou papriku nebo houby.

Podáváme se zeleninovým salátem.

 

Krupník 2.

1/4kg velkých krup, 1kg brambor, 1 cibule, česnek, kmín, sůl, sýr, olej, mléko, houby

Kroupy opereme a přes noc namočíme do vlažné vody. Uvaříme v téže vodě do měkka. Oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a v málo vodě uvaříme. Když jsou měkké, přidáme do nich kroupy, osolíme, přidáme nasekanou syrovou cibuli a několik stroučků česneku, omastíme olejem, dobře promícháme a necháme chvilku v teple zaležet. K lepší chuti je možno přidat kousek strouhaného sýra a rozmíchat, nebo také v mléce uvařené a na drobno posekané sušené houby. Podává se s chlebem, jako příkrm kvašený okurek, červená řepa nebo kvašené zelí - salát.

 

Kuba

300 g krup, asi 500g hub, cibule, kmín, sůl.

Kroupy uvaříme do měkka. Houby dusíme na vodě s kmínem. Do vymazaného kastrolu dáme vrstvu krup, vrstvu hub, nakrájenou cibuli, osolíme a dáme další vrstvu krup. Zapečeme v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem buď samostatně nebo s chlebem.

 

Salát z rýže

200 g vařené rýže, 100 g vařené mrkve, 100 g vařeného nebo sterilovaného hrášku, 100 g okurek, 100g vařeného celeru.

Pokrájenou zeleninu smícháme s rýží . Můžeme přidat nakrájené jarní bylinky a ozdobit vařenými vejci.

Vařenou nebo dušenou rýži můžeme také promíchat s vařenou čočkou, vařenými fazolemi, vařenými fazolovými lusky, s kukuřicí, s nakrájenou cibulí, zelenou natí nebo nakrájenou syrovou zeleninou. Pokrmy upravujeme podle možností a podle vlastní fantazie, ale podle zásad zdravé výživy.

 
Žemlovka z rajčat

1/2 kg rajčat, 8 žemlí, 4 vejce, trochu mléka.

Žemle nakrájíme a namočíme v mléce. Do vymaštěného kastrolu dáváme střídavě vrstvu žemlí a rajčat, poslední vrstva budou rajčata. Zalijeme rozšlehanými vejci a dáme zapéct do trouby. Hotové můžeme pasypat zelenou petrželkou.

 

Fazole na husto

400 g suchých fazolí, nové koření, bobkový list, drcený kmín, asi 2 pol. lžíce hladké mouky, sůl.

Fazole přes noc namočíme.Pak je uvaříme do měkka spolu s kořením.Vody necháme jen tolik, aby byly fazole ponořené. Koření vytáhneme a do vroucího přilijeme rozmíchanou mouku.Necháme převařit a osolíme.

Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší nebo s chlebem a se salátem ze syrové zeleniny nebo s kyselým zelím.

 

Fazolový guláš

300 g fazolí, 8 brambor, 4 velké cibule, 2-3 lžíce hladké mouky, bobkový list, nové koření, drcený kmín, sůl.

Předem namočené fazole uvaříme do měkka.

Cibuli nakrájíme a v trošce vody ji v hrci podusíme. Pak přidáme brambory nakrájené na kostky, několik kuliček nového koření. bobkový list, drcený kmín, trochu polijeme vodou a dusíme, až jsou brambory skoro měkké.Přidáme uvařené fazole a přilijeme vodu, ve které se vařily tak, aby vše bylo ponořeno. Přivedeme k varu a přilijeme rozmíchanou mouku, necháme převařit. Osolíme.

 

Fazole s rýží

Fazole, rýže, olej, česnek, sýr

Fazole večer přebereme a přepereme, namočíme do rána do vlažné vody. V téže vodě uvaříme do měkka. Jsou-li měkké, přidáme opranou rýži, omastíme olejem, přidáme hodně utřeného česneku a podle chuti kousek strouhaného sýra, lehce promícháme a necháme na kraji plotny dojít až rýže změkne.Podávává se s chlebem a kvašeným okurkem, nebo jakýmkoliv zeleninovým salátem.

 

Fazolový salát

300 g fazolí, cibule, olej, sůl, syrová zelenina.

Fazole uvaříme do měkka. Do vychladlých přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, trochu omastíme olejem. Podle možností můžeme přidat nakrájenou zeleninu - pórek, rajčata, okurky, papriku, cuketu apod.Jíme studené s chlebem. Je to jednoduché, výživné letní jídlo

 

Hrachová kaše

400g hrachu, sůl, majoránka, 2-3 stroučky česneku.

Hrách přes noc namočíme. Pak uvaříme. Vodu doléváme tak, aby se hrách nepřipálil, ale aby se rozvařil na hustší kaši. Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, majoránku a osolíme.

Podáváme s chlebem a zeleninovým salátem.

 

Čočková kaše

400 g čočky, 2 cibule, sůl.

Čočku zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a vaříme. Vody nesmí být mnoho, aby vznikla hustší kaše Čočka se může trochu rozvařit. Ke konci osolíme.

Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší, s vařenou rýží či chlebem. Vždy přidáme syrovou zeleninu (např. rajčata a sekanou pažitku nebo petrželku).

 

Zapečená pohanka

300 g pohanky, cibule, česnek, sůl, 2 vajíčka.

Uvaříme pohanku a smícháme ji s nakrájenou cibulí, lisovaným česnekem, rozkvedlanými vajíčky a osolíme. Dáme do vymaštěného kastrolu na chvíli zapéct.

Podáváme s brambory a syrovou zeleninou nebo salátem.

 

Květák (nebo cuketa) s vejci

1 větší květák nebo 1 menší cuketa, 4 vajíčka, sůl.

Květák uvaříme ne zcela do měkka. Pak rozmačkáme vidličkou na pánev, přidáme vejce, osolíme a mícháme až vejce ztuhnou.

* Místo květáku můžeme použít cuketu. Tu nevaříme, ale nastrouhanou na hrubším struhadle necháme v trošce vody podusit.

Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.

 

Brambory vařené - kaše

Na osobu 3-5 větších brambor, sůl, kmín, česnek.

Brambory ostrouháme a uvaříme s kmínem a česnekem. Můžeme je podávat celé nebo je s trochou mléka nebo vody, ve které se vařily, rozmačkáme na kaši. Osolíme. Můžeme omastit rostlinným olejem.

* Brambory můžeme promíchat s: vařenými obilovinami, kroupami, kukuřicí, pohankou, pšenicí

Přidáme nakrájenou cibuli nebo pórek, nakrájenou zelenou nať- petržel, pažitku, kopr - podle možností. Můžeme doplnit nakrájenou zeleninou-např. rajčaty, okurkou, paprikou atd. nebo kyselým zelím.

 
Hrachová kaše s brambory.

Zvlášť uvaříme předem namočený hrách a zvlášť stejné množství brambor. Obojí smícháme, rozmačkáme (rozšleháme) na kaši (pyré). Přidáme prolisovaný česnek, zelenou nať, sůl, trochu oleje nebo smetany. Podáváme se zeleninovým salátem, kyselým zelím nebo okurkou.

 

Pečené brambory

Asi 1kg drobných brambor

Brambory i se slupkou dobře umyjeme. Úplně malé můžeme nechat vcelku, větší rozkrojíme napůl. Poskládáme na suchý plech rozkrájenou stranou dolů a dáme do trouby upéct. Necháme, až zespodu začnou zlátnout.

Jíme teplé. Můžeme přisolit .

Na jaře, když už brambory klíčí, slupku ostrouháme a upečeme je bez ní.

 

Bramborový salát

Na osobu asi 3-4 větší brambory, dále 4 mrkve, petržel, kousek celeru, 2 cibule, zelený hrášek, kyselá okurka, olej, sůl.

Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme ve slupce. Po vychladnutí vše oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme nakrájenou cibuli, vařený zelený hrášek (nebo sterilovaný), nakrájenou kyselou okurku, osolíme a promícháme s několika lžícemi rostlinného oleje. Necháme na chvíli v chladnu zaležet. Můžeme přidat i trochu vařených fazolí nebo čočky.

Bramborový salát s fazolemi nebo kukuřicí

Na osobu asi 3 větší brambory a 2-3 lžíce vařených fazolí nebo vařené kukuřice, cibule, kyselá smetana nebo jogurt, nebo olej.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky. Přimícháme vařené fazole nebo kukuřici, pokrájenou cibuli a promícháme s kysanou smetanou(jogurtem) nebo s rostlinným olejem. Necháme na chvíli v chladnu zaležet.Místo fazolí můžeme použít i vařenou čočku.

 
Bramborový salát s rajčaty

Na osobu asi 3 větší brambory, 1/2 kg rajčat, cibule, olej, sůl.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata také nakrájíme, přidáme nakrájenou cibuli, trochu oleje, osolíme a promícháme.

 
Koště

Syrové kyselé zelí, brambory, česnek

Uvaříme bramborovou kaši, do které nasekáme nadrobno syrové kyselé zelí a česnek, dobře promícháme. K tomu podáváme celozrnné pečivo.

 

Brambory na kyselo

Na osobu asi 3-4 větší brambory, dále 2 cibule, hrst ovesných vloček, trošku tymiánu, bobkový list, několik kuliček nového koření, trochu kysané smetany, sůl.

Cibuli nakrájíme na nudličky, brambory na větší kostky, přidáme ovesné vločky, tymián, bobkový list, nové koření a vše vaříme v troše vody. Po změknutí brambor a rozvaření vloček přidáme kysanou smetanu. Osolíme, můžeme dochutit citrónem.

 

Bramborové placky

Asi 1 kg brambor, česnek, vajíčko, trochu hladké mouky, kmín, majoránka, sůl, olej.

Brambory ostrouháme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme vejce, lisovaný česnek, majoránku, mouku , osolíme a zamícháme.Můžeme do těsta přidat trochu oleje a péct nasucho na pánvi lžící nebo malou naběračkou rozetřené placky. Pokud by se trhaly a nešly obracet, mírně pánev pomastíme a nemusíme již přidávat olej do těsta. Pánev musí být dobře rozpálená. Výborné ke kyselému zelí.

 

Brambory s těstovinami

Asi 300 g těstovin, 1 kg brambor, cibule, zelenina, sůl, olej.

Těstoviny uvaříme a scedíme. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na větší kostky a také scedíme. Obojí smícháme, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájenou papriku (popř. rajčata, okurek - podle možností), osolíme a promícháme s troškou rostlinného oleje. Jindy můžeme přidat ještě kyselé zelí.

 

Těstoviny s hlávkovým zelím

Asi 300 g těstovin, malá hlávka zelí, kmín, cibule, sladká prášková paprika, sůl, olej.

Těstoviny uvaříme. Nakrájené zelí podusíme s kmínem v trošce vody do měkka. Pak přidáme nakrájenou cibuli , trochu sladké papriky, uvařené těstoviny, osolíme, trochu omastíme a promícháme. Můžeme přidat čerstvá nakrájená rajčata. Místo těstovin můžeme použít vařené kroupy, popř. přimíchat dušené houby.

 

Těstoviny s rajčaty

Asi 300 g těstovin, cibule, smetana, rajčata nebo rajský protlak, sůl.

Těstoviny uvaříme do měkka.Zatím si připravíme hrnec s nakrájenou cibulí, smetanou a rajským protlakem, nebo rajčaty nakrájenými na kolečka.Přidáme uvařené nudle, promícháme a necháme na teplé plotně zaležet. Můžeme posypat strouhaným sýrem a jíst s chlebem.

 

Vařené kyselé zelí

Asi 1 kg kyselého zelí, 2-3 lžíce hladké mouky, popř. lžíce medu.

Zelí uvaříme ve vodě do měkka. Většinu vody slijeme, trochu jí necháme. Přivedeme k varu a vlijeme mouku, rozmíchanou v trošce vody. Necháme chvíli přejít varem. Podle chuti můžeme trochu přisladit.

Kyselé zelí - jiný způsob

kyselé zelí, 1 brambor, kmín, 2 cibule, olej.

Zelí uvaříme s kmínem, do měkkého nastrouháme syrový brambor, necháme povařit. Přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a trochu oleje a promícháme.

 

Kyselé zelí s paprikou a houbami

Asi 1 kg kyselého zelí, 2-3 cibule, 2-3 lžíce hladké mouky, sladká prášková paprika, houby.

Cibuli a houby nakrájíme a dusíme v troše vody. Po chvíli přidáme zelí a spolu dusíme do měkka. Vody musí zůstat jen troška. Do vroucího vlijeme mouku rozmíchanou v trošce vody a necháme přejít chvíli varem. Pak přidáme papriku rozmíchanou v trošce vody. Můžeme podle chuti i trochu přisladit.

Pokud máme houby již udušené zvlášť, můžeme je přidat až nakonec.

Kedlubnové zelí

Asi 4 větší kedlubny, kmín, sůl, 2-3 lžíce hladké mouky, na dochucení med, citron.

Kedlubny oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme. Podlijeme vodou a dusíme do měkka s kmínem. Přebytečnou vodu slijeme a do vařícího nalijeme mouku rozmíchanou troše vody. Necháme přejít varem. Osolíme, podle chuti můžeme přisladit a přikyselit.

Můžeme použít i pěkné listy kedluben. Obsahují množství vápníku.

 

Špenát

Asi 1 kg špenátových listů, cibule, česnek, 2 lžíce mouky, smetana, vajíčko, sůl.

Listy špenátu spaříme vroucí vodou a rozsekáme na jemno nebo pomeleme. Do protlaku přidáme nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, zahustíme rozmíchanou moukou a chvíli dusíme. Do hotového můžeme přidat trochu smetany, případně i rozmíchat vejce. Osolíme.

Podáváme s vařenými brambory.

* Místo špenátových listů můžeme použít listy nebo vršky mladých kopřiv, nebo listy medvědího česneku nebo i jiných rostlin (mangold). Můžeme i kombinovat 2 druhy najednou.

 
Špenátová roláda

1/2 kg špenátového protlaku (nebo z kopřiv atd.), 3 vajíčka, 3 lžíce mouky, sůl, 4 vajíčka na náplň, cibule.

Špenátový protlak posolíme, přimícháme 3 žloutky, 3 lžíce mouky, sníh ze 3 bílků. Dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v rozehřáté troubě.Těsto je upečené, když se dá pěkně nožem v rohu zvednout a je zespodu zlatohnědé. Necháme vychladnout.

Mezitím nakrájíme cibuli, dáme dusit do trošky vody, necháme odpařit, přidáme 4 vajíčka, osolíme a umícháme řídkou vaječinu.

Natřeme na upečené těsto a srolujeme. Krájíme na řezy. Můžeme jíst teplé k vařeným bramborům nebo studené ke chlebu.

* Místo špenátového protlaku můžeme použít jemně nastrouhanou vymačkanou cuketu.

 
Červená řepa dušená

Větší červená řepa, sůl, kmín, olej.

Červenou řepu nastrouháme na struhadle a dusíme v troše vody do měkka spolu s kmínem.Pak přidáme trochu oleje a osolíme. Jíme s brambory, bramborovými plackami nebo k bramborovým knedlíkům.

Červená řepa na smetaně

Větší červená řepa, kmín, bobkový list, lžíce mouky, smetana, sůl.

Řepu nakrájíme a s kmínem a bobkovým listem dusíme v troše vody do měkka. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, převaříme. Nakonec přidáme smetanu, osolíme, můžeme dochutit citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíky, brambory, rýží, pohankou apod.

Salát z červené řepy

1 červená řepa, kousek křenu, anýz nebo fenykl, smetana (jogurt) nebo olej.

Nastrouhanou řepu podusíme v trošce vody s anýzem nebo fenyklem do měkka. Přidáme nastrouhaný křen a smetanu nebo trochu oleje a promícháme.

Fazolové lusky jako salát

Asi 400 g fazolových lusků, 2 menší cibule,sůl, olej.

Fazolové lusky nakrájíme a ve vodě dusíme do měkka. Scedíme a přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a omastíme troškou oleje. Můžeme jíst k bramborové kaši nebo v létě s chlebem.

Fazolové lusky na smetaně

Asi 300 g fazolových lusků, 2 lžíce mouky, smetana, sůl.

Lusky nakrájíme, udusíme ve vodě do měkka, do vroucího přilijeme mouku rozmíchanou v troše vody a necháme převařit. Přidáme smetanu, osolíme. Můžeme dochutit citrónovou šťávou.

Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Lečo s vejci

2 papriky, 5 rajčat, 2 cibule, 4 vajíčka, sůl

Papriku a cibuli nakrájíme a dusíme v troše vody, po chvíli přidáme i nakrájená rajčata. Podusíme do měkka. Pak přidáme vajíčka, osolíme a mícháme do ztuhnutí vajec. Jíme k bramborům nebo ke chlebu.

Lečo s mrkví a bramborem

3 papriky ( mohou být i trošku pálivé), 3 cibule, 2 mrkve, kousek cukety, 1 rajče, 5 větších brambor, nové koření, bobkový list, sůl.

Cibuli a papriku nakrájíme a dusíme ve vodě. Po chvíli přidáme brambory nakrájené na kostky, nakrájenou mrkev, cuketu a rajčata a spolu s kořením dodusíme. Vody nedáváme mnoho. Nakonec osolíme. Jíme s rýží nebo chlebem.

 
Těstoviny s lečem

300 g těstovin, 2 papriky, 5 rajčat, 2 cibule, kousek cukety, nové koření, bobkový list, sůl.

Zeleninu nakrájíme a dusíme s kořením na vodě do měkka. Pokud je vody mnoho, můžeme zahustit lžící mouky nebo 3 lžícemi škrobu a převařit. Koření vytáhneme, osolíme a trochu osladíme a ochutíme citronem.

Těstoviny (špagety) uvaříme, scedíme a na talíři polijeme lečem.

* Může se také podávat k bramborů, rýži a pod.

 
Vařený květák

Větší květák, sůl, trochu smetany nebo másla.

Květák uvaříme ve vodě ne příliš do měkka. Scedíme a podáváme s brambory politý smetanou nebo omaštěný máslem. Můžeme přidat zelenou petrželku nebo jinou nať, nakrájené ředkvičky a nakrájená, natvrdo uvařená vejce (podle možností a fantazie).

 
Květák s pohankou

200g pohanky, větší květák, cibule, olej, sůl.

Pohanku uvaříme, aby byla sypká. Uvaříme květák ne příliš do měkka, rozebereme ho na růžičky a promícháme s pohankou a nakrájenou cibulí. Osolíme, omastíme olejem.

Podle možností můžeme přidat i uvařené fazole nebo čočku.

 
Mrkev s hráškem

4 větší mrkve, 1/4 litru zeleného hrášku, sůl

Mrkev nastrouháme a dusíme na vodě spolu s hráškem (nebo můžeme ke konci přidat sterilovaný). Vodu necháme vypařit, osolíme, trochu přisladíme a okyselíme citronem. Podáváme s brambory.

 
Jablka s křenem

Asi 1/2 kg jablek, kousek křenu

Jablka nastrouháme a promícháme s trochou nastrouhaného křenu.Jí se ke knedlíkům.

 
Ovesné placky

Asi 300 g ovesných vloček, 1-2 vejce, česnek, sůl, cibule, majoránka, olej.

Přebrané vločky na chvíli navlhčíme, aby změkly, pak přidáme lisovaný česnek, drobně nakrájenou cibuli, sůl, majoránku, vajíčka a dobře promícháme. Pokud máme pánev, na které se těsto nepřipaluje, přidáme do těsta i trochu oleje a pečeme nasucho tenčí placky po obou stranách. Jinak olejem mírně pánev vymastíme.

 

 

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com