Rychlá jídla

Vybrali jsme pro vás několik snadných receptů, které jsou prospěšné pro vaše tělo a zároveň vám budou chutnat. Nebojte se také experimentovat a kombinovat různé chutě.

 

Snídaně nebo svačina

Ovesná kaše

Recept na zdravou snídani? Rozhodně vám nedoporučíme sladké müsli zalité mlékem. Vyzkoušejte ovesnou kaši. Do hrnce dejte šálek a půl mléka a ohřejte ho. Přidejte šálek ovesných vloček, špetku soli a za stálého míchání povařte. Uvařenou ovesnou kaši nechte asi 5 minut odstát a můžete ji podávat se sušeným či čerstvým ovocem a ořechy.

Jednoduchý sendvič

Den pokračuje a vy potřebujete v práci nebo ve škole zakousnout něco dobrého. Připravte si jednoduchý sendvič – plátek celozrnného chleba potřete žervé, přidejte list salátu, plátek krůtí šunky, kolečko rajčete. Alternativou je pokapání chleba olivovým olejem, listový salát a plátek mozarelly.

 

Recepty na zdravý a rychlý oběd/večeři

Kuskus s lososem

Kuskus je velmi snadní na přípravu. Stačí ho zalít horkou vodou, popř. vývarem a nechat pod pokličkou změknout. Občas ho promíchejte a před zalitím přidejte také lžíci olivového oleje. Na pánvi rozehřejte olivový olej, a osolený filet z lososa opečte po obou stranách. Na stejné pánvi orestujte zeleninu – ideální je cuketa, lilek, paprika apod. Zeleninu můžete buď promíchat s kuskusem, nebo podávat samostatně.

Karbanátky z ovesných vloček

Jsou stejně chutné a možná i lepší než ty masové. Připravte si 250 g ovesných vloček, cibuli, česnek, sůl, vejce, majoránku, strouhanku, uvařenou zeleninu (brokolice, květák, mrkev…). Vločky si namočte na hodinu do vody. Do mísy dejte nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, vločky, rozklepněte vajíčko a přidejte zeleninu. Z koření použijte sůl, majoránku a pepř. Zahustěte strouhankou a vše dobře promíchejte. Karbanátky opékejte na olivovém oleji a podávejte se zeleninovým salátem.

Pohanka s cibulkou a vajíčkem

Pohanku dnes zakoupíte v každém obchodě se zdravou výživou. Jde o surovinu, která byla běžnou součástí jídelníčku našich předků. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a působí jako prevence řady civilizačních chorob. Její příprava je jednoduchá. Pohanku propláchněte a zalijte trochou horké vody (pohanka by měla být potopená, ale neměla by plavat), na mírném plameni povařte. Ke konci osolte a přidat můžete čerstvé či sušené bylinky. Mezitím si na olivovém oleji osmahněte cibulku a na pánvi připravte vajíčka na způsob volského oka (alternativou je např. krůtí steak připravený na oleji a okořeněný bylinkami). Pohanku na talíři ozdobte smaženou cibulkou a podávejte s volským okem nebo masem. Jako příloha se v zimě hodí kysané zelí, v létě jakýkoli čerstvý salát.

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com