Přemýšlíte nad vhodnou bezlepkovou snídaní pro vaše dítě? Zkuste pohanku

 

Snídaně je jedním z nejdůležitějších jídel dne, což platí zejména pro děti. Trpíte-li vy, nebo vaše dítě alergií na lepek, či jeho intolerancí a přemýšlíte nad chutnou a zároveň dostatečně vydatnou snídaní bohatou na živiny, vyzkoušejte připravit třeba pohanku.

 

Bezlepkovou doporučuji i pro zdravé děti - neboť  je nezatěžující pro organismus

Jak jsme zmínili již v samotném úvodu, snídaně je skutečně pro náš organismus velmi důležitá.  Platí to nejen pro dospělé jedince, ale především pro děti. Právě těm je optimální chystat snídaně již od malička, aby si na příjem jídla v ranní hodinu zvykly a v budoucnu jej považovaly za standardní součást dne.

Proč je snídaně pro děti důležitá

 

Většina odborníků se shoduje, že vynechání snídaně může ovlivňovat budoucí zdravotní stav dítěte. Nejmarkantnější je riziko nadváhy a cukrovky . Děti, které nesnídají, mívají také horší výsledky ve škole, protože tělo nemělo možnost ráno načerpat dostatečné množství energie, která mu pak chybí, a je unavené. Dětem je optimální chystat snídaně již od malička

Neméně důležitým faktorem je také tendence mít nejvyšší energetický příjem ve večerních hodinách, se kterým je nejčastěji spojován růst nadváhy a obezity. Některé studie také řeší otázku tzv. nutrientů, které příznivě působí na mozek a duševní zdraví člověka. Mezi tyto nutrienty řadíme například vápník, železo, kyselinu listovou nebo vitamíny skupiny B.

 

Pohanka jako zdravá a vydatná forma snídaně

Pohanku řadíme mezi pseudocereálie. Je také velmi ceněna pro vysoký obsah železa, draslíku, fosforu a vápníku. Známá je obsahem rutinu, jež příznivě působí na stěnu cév a je také antioxidantem. Podstatný je také fakt, že pohanka je sama o sobě přirozeně bezlepkovou potravinou, což ocení především celiaci, kteří musí držet bezlepkovou dietu. Pokud máte někdy chuť na sladkou, ale vydatnou variantu snídaně, máme pro Vás tip. Pohanková kaše od Hurvínka NOMINA splňuje přísná kritéria a díky obsahu lepku nižšímu než 20 mg na 1 kg výrobku je vhodná pro zařazení do bezlepkové diety. Hurvínkova pohanková kaše je rovněž označena logem „Vím, co jím“ a vyrobena v České Republice.

 

Pohanková kaše NOMINA
 

Pohanková kaše je lehce stravitelná a má vysokou nutriční hodnotu. Díky obsahu polysacharidů je ideálním pokrmem pro zahájení dne. Polysacharidy mají tu výhodu, že po jejich konzumaci nedochází k výraznějším výkyvům hladiny krevního cukru, což navozuje mimo jiné i delší pocit sytosti. Snídaně by měla zajistit 25 % celkového přívodu energie. Pohanka, mléko a přídavek ovoce zajistí, že svému potomkovi na úvod dne dodáte nejen dostatek energie, ale také důležité minerální látky a vitaminy.

 

Pohankovou kaši ochuťte třeba - skořící, javorovým sirupem, obohaťte např. semínky, oříšky. Možnost uvařit si kaši neopomeňte a ještě jednou  čím dochutit? 

  • skořicí
  • javorovým sirupem

a oříšky, semínky ... konopné semínko je pro výživu báječné i v tomto pokrmu .

dobrou chuť

pozn:    doporučujeme  - začít s denní dávkou  80-90% aloe z našich produktů  a podat ráno ovoce  poté alespoň půl hodiny pauzu -  a v této době připravit kvalitní vydatnou snídani  - či svačinku

 
Jemná tuňákovo-zeleninová pomazánka

konzerva tuňáka v olivovém oleji, konzerva sardinek, lžička sezamového oleje

1 balení žervé nebo tvarohu, 1 jarní cibulka, 1 středně velká mrkev

čerstvá bazalka, čerstvá pažitka, čerstvý libeček

lžička citronové šťávy, sůl, pepř

Olej z tuňáka slijeme (ponecháme si stranou), tuňáka vložíme do mísy, přidáme druhou konzervu se sardinkami. Pokrájíme jarní cibulku na malé kousky, nadrobno nastrouháme mrkev a nakrájíme rovněž bylinky, které jsme si nejlépe vypěstovali doma na okně, na balkoně či na zahradě. Společně s žervé či tvarohem přidáme do mísy a důkladně promícháme. Přidáme lžičku sezamového oleje a lehce zakápneme zbylým olivovým olejem z tuňáka, abychom dosáhli optimální hustoty pomazánky. Podle chuti opepříme a osolíme, přidáme lžičku citronové šťávy. Ta totiž v kombinaci s rybou dělá hotové divy. Libovolně můžeme přidat také další nadrobno pokrájenou zeleninu, jako je například paprika nebo najemno nastrouhaný kousek celeru. Tuňákovo-zeleninovou pomazánku mažeme na oblíbené pečivo, nejlépe pak volíme domácí celozrnný chléb, knäckebrot či kváskové pečivo. Přípravou této snadné pomazánky dostaneme do dětí poměrně jednoduchou cestou potřebné látky obsažené v rybách a zelenině v jednom - díky absenci ostré cibule, jemnosti tuňáka a sýru žervé či tvarohu je natolik jemná, že ji zvládne i ten největší odpůrce rybí chuti.

 

Cizrnová pomazánka

1 hrnek cizrny, 1/2 petržele, 1/2 rajčete, 3 středně velké žampiony, 1/2 pórku, lněný olej, slunečnicový olej, sůl, pepř, libeček a zelenina na ozdobení (pórek, rajče, kolečko cukety), bio celozrnný chléb

Cizrnu uvaříme do měkka. Ideální je namočit ji alespoň půl dne předem a poté vodu vyměnit, ale lze uvařit i ihned (pouze déle trvá). Pro tento recept jsme použili bio cizrnu a vodu pro vaření cizrny jsme nesolili, ochutili jsme až úplně nakonec. Na pánvi na slunečnicovém oleji orestujeme na půlkolečka nakrájený pórek, petržel a na menší kousky pokrájené žampiony. Necháme vychladnout. Do nádoby nasypeme uvařenou cizrnu, přidáme vychladlou směs žampionů a zeleniny. K tomu přidáme půlku rajčete a libovolné bylinky dle chuti a zakápneme lněným olejem - použít se dá jakýkoli podle chuti. Poté vše mixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence. Pro okamžitou konzumaci stačí oleje skutečně stopové množství, pokud budeme cizrnovou pomazánku konzumovat například následující den a budeme ukládat do lednice, doporučujeme přidat oleje malinko více, případně přimíchat žervé, aby pomazánka příliš neztuhla. Dochucujeme solí a pepřem. Podáváme na oblíbeném pečivu a ozdobíme zeleninou. Pro tento recept jsme použili lisovaný plátkový celozrnný žitný chléb v bio kvalitě, na ozdobu jsme použili pórek, rajče, plátek cukety a doma vypěstovaný libeček.

 

Pečený losos se salátem

losos bez kůže, sůl, pepř, olivový olej

máslo, citron, směs salátů, cherry rajčata, balkánský sýr

Lososa naporcujeme, osolíme, opepříme, pomažeme olejem a dáme do trouby na rozpálený plech na cca 200°C. Po 10 minutách lososa otočíme a necháme dalších cca 10 minut opéct (podle tloušťky filetu). Nakonec na každé porci necháme rozpustit kousek másla a zakápneme šťávou z citronu. Salát, rajčata a sýr smícháme, zakápneme olivovým olejem a trochou citronu a podáváme k lososovi. 

 

Tvarohovo-sýrové muffiny s rajčaty

Na 12 kousků

150 g tvarohu, 60 ml mléka,  50 g šunky, 5 rajčat, 1 vejce, 1 cibule

180 g špaldové mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř

Rajčata spaříme, oloupeme, vydlabeme dužinu a nakrájíme na kousky, cibuli a šunku nakrájíme nadrobno. V jedné misce smícháme mouku s práškem do pečiva, v druhé smícháme tvaroh, mléko, polovinu nastrouhaného sýra, vejce, osolíme a opepříme dle chuti. Veškeré ingredience poté smícháme dohromady, naplníme silikonové formičky na muffiny, posypeme zbylým strouhaným sýrem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 – 40 minut dozlatova (doba pečení závisí na typu trouby). Použijeme-li formu na muffiny, vymažeme ji před plněním olejem. 

 

Pomazánka z červené řepy

4 menší červené řepy, 1 červená cibule, tvrdý sýr dle chuti, 1 menší balení  jogurtu hollandia nebo zakysané smetany

Řepy uvaříme s kmínem, bobkovým listem a anýzem doměkka. Řepu oloupeme a nastrouháme, cibuli nakrájíme na drobné kousky, sýr nastrouháme najemno. Vmícháme lehký jogurt a necháme uležet v lednici.

 

Zapečené brambory s brokolicí

8 středních brambor, 1 brokolice, 1 hrnek mléka, 2 vejce, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra, trocha olivového oleje

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brokolici rozdělenou na růžičky povaříme asi 5 minut ve vroucí osolené vodě a ihned propláchneme studenou vodou, aby neztratila barvu. Pekáček vymažeme olejem, naskládáme brambory, osolíme, opepříme, dále klademe vrstvu brokolice a znovu brambory, které zase osolíme, opepříme. V mléku rozšleháme vejce, mírně osolíme a nalijeme rovnoměrně na brambory. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C nejdříve asi 15 minut, poté posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct ještě asi 15 minut.

 

Grilovaná plněná cuketa

Pro 2 osoby, 1 větší cuketa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, šunka, tvrdý sýr, sůl

tymián nebo oregano, olej

Cuketu podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Dužinu nakrájíme a na cibulce orestujeme společně s nakrájenou šunkou. Ke konci přidáme i prolisovaný česnek a touto směsí naplníme cukety. Posypeme strouhaným sýrem a grilujeme na grilovacím tácku, který jsme potřeli olejem. Jakmile se sýr roztaví a zbarví do zlatova, je cuketa hotová.   

*doporučuji bez šunky

 

Zeleninový kuskus se žampiony

0,5 l zeleninového vývaru, 200 g kuskusu, žlutá paprika, rajče, cuketa, žampiony

slunečnicový olej, troška olivového oleje, bazalka, pažitka, petrželka, sůl, pepř

Kuskus zalijeme horkým vývarem, přiklopíme a necháme dojít. Občas promícháme, aby se kuličky kuskusu neslepily k sobě. Papriku a rajče nakrájíme nadrobno a vložíme do velké mísy. Cuketu nakrájíme na kousky a restujeme na lžičce oleje dozlatova a po vychladnutí přidáme do mísy k zelenině. Žampiony rovněž nakrájíme na kousky, restujeme a poté dusíme, aby byly houby pro děti co nejlépe stravitelné. Společně s kuskusem přidáme do mísy a důkladně promícháme. Nakrájíme čerstvou bazalku, petrželku, pažitku nebo další doma pěstované bylinky dle chuti. Na závěr osolíme, opepříme, velmi jemně zakápneme olivovým olejem, celou kuskusovou směs opět důkladně promícháme a můžeme podávat. Pokrm se hodí ke konzumaci za tepla i za studena jako salát. Poměry zeleniny a kuskusu upravujeme dle aktuální chuti strávníků.

 

Polévka z červené čočky s rajčaty

40 g červené čočky, 150 g loupaných rajčat z konzervy, 40 g rajského protlaku (nebo pyré) , 1 lžička olivového oleje, 20 g tvrdého sýra (nějaký méně slaný), 20 g cibule, 1 stroužek česneku, 150 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, tymián

Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidáme rajčata a přilijeme polovinu vývaru. Za chvíli přidáme protlak, utřený česnek a čočku. Vaříme, dokud není čočka měkká, pak přidáme tymián a případně trochu pepře a soli. Nakonec nalijeme zbytek vývaru a opět krátce povaříme. Na talíři posypeme ještě horkou polévku nastrouhaným sýrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com