Čistící polévky

Čistící polévky bohaté na minerální látky, které prohřejí a uklidní – vhodné na zahájení jarní detoxikace

 

Pikantní detoxikační zelená polévka (recept na 2 porce)

 

4 stonky celeru

1 cibule

1 zelená paprika

5 hrstí čerstvých špenátových listů

2 stroužky česneku

½ lžičky kardamomu

½ lžičky sušeného zázvoru

½ lžičky drceného kmínu (římského)

1 lžička sušené máty 1 l vody, špetka soli a pepře

 

Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.

 

 

Draslíková balanční polévka (na 3 porce)

4 hrnky vody

4 střední cukety

3 celerové stonky, oloupané

1 hrnek zelených fazolek, oloupaných

1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené

3 střední rajčata, nakrájená

3 stroužky česneku

2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty

2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek

 

Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.

 

Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus (celý hrnec polévky)

2 střední pórky (pokrájené)

4 stroužky česneku (rozdrcené) 4 mrkve 4 stonky řapíkatého celeru

3 menší cukety

3 rajčata

2 hrnky mungo (adzuki) fazolí

3 listy kapusty

8 hrnků vody

1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti) šťáva z ½ citrónu

sůl a pepř

 

Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.

 

 

Detoxikační mungo polévka dle zásad ajurvédské medicíny (5 porcí)

400 g fazolí mungo

2 l vody ½ lžičky kurkumy (prášku)

2 špetky Ločidla čertova lejna (proti nadýmání, nemáte-li, nic se neděje, použijte saturejku)

trochu limetkové šťávy

2/3 polévkové lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru

2-3 stroužky česneku

1/2 cibule

 Ghí (přepuštěné máslo) nebo olivový olej

1 lžička drceného kmínu, koriandru nebo dalšího koření podle vaší chuti

mořská nebo himalájská sůl podle chuti

Důkladně fazole propláchneme a namočíme je přes noc nebo po dobu nejméně čtyř hodiny před vařením. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo olivový olej, přidáme lžičku kurkumy a 2 špetky Ločidla čertova lejna, pokud máme. Necháme několik vteřin zpěnit a pak přidáme namočené fazole, vodu a trochu čerstvého zázvoru. Na jeden díl namočených mungo potřebujeme asi čtyři díly vody. Necháme mírně vařit zhruba 20 minut, dokud fazolky nepovolí (záleží na délce namáčení, u naklíčených vaříme 5-10 minut) a v případě potřeby přidáme více vody. Vaříme do změknutí fazolí. Pokud používáte tlakový hrnec, polévku budete vařit pouhých 8 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme polévku vychladnout po dobu dalších 10 minut přiklopenou. Jakmile jsou fazole uvařené, rozehřejte ještě ghí nebo olivový olej v jiné pánvi, přidáme 2-3 stroužky nasekaného česneku a půlku nakrájené cibule a osmahneme lehce asi minutu, dokud vše nezměkne. Nyní přidáme trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku kmínu a koriandru, popřípadě další vámi vybrané bylinky (řeřicha, černý pepř, černý kmín, … ne papriku, ta moc zahřívá) a krátce osmahneme. Na závěr přidáme sůl. Nepřidávejte sůl na začátku, protože to dělá fazole tvrdší a pak trvá vaření déle. Poté směs zamácháme do fazolí a polévka je hotová. Polévku podáváme teplou, v misce zakápnutou limetkovou šťávou a můžeme ji ještě dozdobit čerstvými lístky koriandru.
 

 

Vegetariánský boršč

1 kus cibule

100 gramů celeru

100 gramů mrkve

100 gramů kořenové petržele

100 gramů řepy červené

100 gramů bíle zelí (nebo kysané)

3 kusy brambor

50 gramů slunečnicového oleje

1 ks bobkový list

1 lžička (mletá) papriky mleté

1 lžička bazalky (nebo nať řebříčku )

sůl

jablečný ocet (nemusí být)

petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná)

2 lžíce smetany zakysané (nemusí být)

 

Očištěnou červenou řepu nakrájejte na kostičky o síle 1 cm a poduste zvlášť na 2 lžičkách oleje. Mezitím očistěte ostatní zeleninu a brambory. Mrkev nakrájejte na 2 milimetrová kolečka. Celer a petržel na jemné hranolky o délce asi 2 cm, zelí na jemné nudličky.

Na zbylém oleji osmažte jemně nakrájenou cibuli, poprašte mletou paprikou a zalijte 1.5 l vody. Směs přiveďte k varu a postupně, po dvou minutách, vkládejte zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa, brambory.Vše povařte asi 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochuťte solí, popřípadě octem a nechte 15 minut rozležet.Na talířích ozdobte polévku sekanou natí a lžičkou zakysané smetany.

 

Tukožrudská polévka

6 velkých cibulí
4-5 rajčat
3 velké zelené papriky

1 menší celer kořen
1 svazek dužnaté celerové natě – řapíkatý celer
1 hlávka zelí bíle, čerstvé bylinky a mořská sůl dle chuti

Zeleninu nakrájejte na kostičky a 10 minut zprudka vařte, pak ztlumte oheň a vařte do změknutí zeleniny. Přidejte rozmačkaná rajčata a ještě vařte na mírném ohni a pod pokličkou přibližně dalších 20 minut. Polévku můžete mírně osolit, opepřit a dochutit bylinkami (nejlépe čerstvými). Tuto polévku můžete jíst kdykoliv pocítíte hlad. Snězte, kolik chcete naprosto kdykoli.

Polévka může mít pozitivní účinek, a to z hlediska "očisty" těla. "Polévka je částečně založena na principu očisty organismu, je v ní velké množství zeleniny, která obsahuje vlákninu, jež působí příznivě na pročištění střev. Zároveň však vzhledem k velkému podílu vlákniny ze zeleniny a vody z polévky dochází k odvodnění organismu, proto nezapomeňte na dostatečný pitný režim.

 

 

Detoxikační polévka se zázvorem (Dr.Frej)

čerstvý kořen zázvoru (asi 2,5 cm) 

3ks mrkve

1/3 šálku rýže basmati

1 ks hřebíčku 

3 ks celého pepře 

1 středně velká mrkev 

½ šálku pokrájeného květáku

½ šálku pokrájené brokolice

½ šálku prokrájeného celeru

½ šálku pokrájené cukety

½ šálku prokrájené petržele

špetka čerstvě mletého pepře 

špetka kajenského pepře 

asi 1,5 litru vody

 

 

Uveďte vodu do varu ve středně velkém hrnci. Oloupejte a nakrájejte zázvor na 4 nebo 5 kousků. Přidejte ho do vroucí vody, nádobu zakryjte a zmírněte oheň. Mezitím na sítu propláchněte rýži, dejte odkapat a přidejte do polévky, přepněte na střední oheň a znovu zakryjte. Omyjte a nakrájejte mrkev. Přidejte další pokrájené ingredience do vařící se směsi. Vařte po dobu dalších 10 minut. Přidejte papriku a pepř. Jezte jako polévku nebo po scezení pijte jako teplý vývar po celý den.

 

 

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com