Základní informace o řepě

1-3 dny na šťávě z červené řepy - nejlevnější a běžně dostupná omlazovací kúra, jakou si můžeme dopřát..

 

Červená řepa nás jako důležitá plodina provází už po tisíce let, záznamy o jejím používání jako léku Římany jsou staré přinejmenším 3000 let.  Konzumovat se dá celá rostlina, mladé listy se dají upravovat jako špenát, nebo přidávat do polévek s jinou zeleninou, za syrova se hodí i do zeleninových salátů. Nejčastěji však zužitkováváme pouze bulvu, která se dá chutně upravit mnohými způsoby.

 

Červená řepa je skvělým zdrojem křemíku - "minerálu krásy"

Tato zelenina patři téměř bezkonkurenčně mezi nejefektivnější přírodní zdroje křemíku - zvaného také "minerál krásy". Křemík je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. (Příznakem jeho nedostatku je právě například zvýšená lámavost nehtů a třepení vlasů.) Křemík celkově podporuje regeneraci celého organismu, je proto zpomalovačem stárnutí. Pravidelnou konzumací červené řepy si můžeme jeho hladinu přirozené doplnit, zároveň s dalšími důležitými minerály a vitamíny..

 

Červená řepa pro plodnost, vývoj plodu i omlazovací kúru

Další velmi důležitou a bohatě zastoupenou látkou v červené řepě je kyselina listová. Ta je nepostradatelná pro plodnost žen a zdravý vývoj plodu, pro silné srdce a celý kardiovaskulární systém. Navíc také stimuluje obnovu a růst tkání (vazy, svaly, kůže, nehty, vlasy) a okysličování buněk. Vyšší hladinu kyseliny listové najdeme v červené řepě za syrova, tepelnou úpravou se částečně ničí.

Kombinace vysokého obsahu křemíku a kyseliny listové dělá z řepy snad nejlevnější, běžně dostupnou omlazovací kúru, jakou si můžeme dopřát. Nejlépe uděláme, když ji zařádíme do našeho jídelníčku pravidelně, optimálně alespoň 3-4x do měsíce. 

 

Jaké další prospěšné látky najdeme v červené řepě?

Mimo jmenovaného křemíku a kyseliny listové se v řepě nachází ještě mnoho prospěšných látek. Z minerálů například hodně draslíku a železa, dále pak hořčík, vápník, zinek, jód a měď. Z vitaminů je zastoupen vitamin C, E a betakaroten. Obsahuje také organické kyseliny (jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou) a barviva (typické zbarvení jí dodává betanin, který po konzumaci řepy způsobuje neškodné zbarvení moči do červena).

Červená řepa je též bohatá na vlákninu, čímž stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin. Celkově se řepě přisuzují příznivé účinky na trávení, mimo jiné podporuje produkci trávících šťáv v žaludku a činnost žlučníku a jater. 

 

Červená řepa proti rakovině

Šťáva z červené řepy se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení, stejně tak i pro rekonvalescenci po její léčbě. Dávky jsou v takovém případě poměrně vysoké, užívají se běžně i 3 menší sklenky šťávy během dne, jako prevence se doporučuje v dávce 1 sklenky nejméně 1-2x týdně. Mnozí léčitelé slaví s touto kúrou velké úspěchy, i někteří lékaři ji doporučují jako doplněk léčby a pro celkové posílení imunitního systému při i po terapii. 

 

Aby nám chutnala..

Za syrova můžeme řepu přidávat do zeleninových salátů, buď nakrájenou na tenké plátky, nebo nastrouhanou. Výtečný a navíc velmi zdravý je salát z řepy v kombinaci např. se zelím, křenem, ořechy, jablkem, vařeným bramborem a jogurtovou, či majonézovou zálivkou a podobně. 

Červenou řepu můžeme vařit, nebo péct. Vaříme ji nejlépe ve slupce, loupeme a krájíme až po uvaření a lehce zakápneme citrónem, aby příliš neztmavla. Vařená řepa se dá používat buď jako příloha k hlavním chodům, nebo také do salátů a samozřejmě do polévek, jako je německý "Eintopf" nebo výborný ruský boršč, mimochodem velice zdravá polévka, která je doslova injekcí energie pro naše tělo. 

Červenou řepu lze také jednoduše konzervovat, samotnou nebo v kombinaci s jinou zeleninou. Výborně chutná například s křenem, celerem a kořenovou zeleninou vůbec, kombinovat ji můžeme i  se zelím, květákem a mladou kukuřicí a podobně.

 

Recepty

Nápoj z červené řepy

Je to výživa dosažitelná pro každého a s minimálními výdaji. PRO VŠECHNY, ALE I PRO TY, KTEŘÍ TRPÍ  nějakým druhem rakoviny, nebo  jinou chorobou. NÁPOJ PRO POSÍLENÍ OBRANYSCHOPNOSTI ORGANISMU .Recept je velmi jednoduchý, potřebujete pouze:

  • 1 červenou řepu
  • 2 mrkve
  • 1 jablko

Postup:

Vše je třeba pořádně umýt, očistit, nakrájet na malé kousky a umixovat s trochou minerálky. Můžete použít mixér, případně  "Frud Juicer". Komu se žádá-  může přidat i trochu citronu, aby měl nápoj více občerstvující chuť. Nápoj třeba vypít hned po přípravě, neskladovat!

Kdy pít tento nápoj?

Hned ráno a nalačno! Za hodinu byste se měli nasnídat. Pokud chcete, aby se výsledky dostavily rychle, pijte nápoj 2x denně. Jeden pohár ráno a druhý před 17:00.

Tento zázračný nápoj účinkuje při následujících onemocněních

1. zabraňuje vzniku rakovinových buněk / již vzniklým zabraňuje se dále rozvíjet,

2. chrání před nemocemi:

  • jater
  • ledvin
  • pankreatu,
  • také před vředy

3. posiluje:

  • plíce
  • chrání před infarktem srdce a vysokým krevním tlakem
  • posilňuje imunitní systém

5.je dobrý na:

  • oči (zrak)
  • podstranění červených nebo unavených očí, nebo pocit sucha v očích.
  • zlepšuje fyzickou kondici
  • odstraňuje bolesti svalů

6. Odstraní z těla škodlivé látky

  • pomáhá se vyprázdnit, (zabraňuje zácpě)
  • pokožka bude zdravá a zářivá, pomáhá i při akné

7. Pomůže při infekci v hrdle

8. Tlumí menstruační bolesti

9. Odstraní sennou rýmu

 

Tento nápoj nemá žádné vedlejší účinky a má vysokou výživnou hodnotu. Je také velmi účinný, pokud potřebujete zhubnout. Pokud dodržíte správný postup, už asi po dvou týdnech si uvědomíte, že váš imunitní systém se (díky jablkům) zlepšil.

 

Carpaccio z červené řepy (lahůdka)

Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.).

Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se v Benátkách narodil a který zde měl v době zrodu pokrmu výstavu. Navíc jeho oblíbenými barvami byly cihlově červená a béžově bílá, jež šéfkuchaři pokrm připomínaly. A jméno carpaccio bylo na světě.

 

Potřebujeme

2 větší (popř. 4 menší) červené řepy, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, mletý pepř, svazek rucoly, 50 g piniových semínek, 100 g parmazánu

Řepu omyjeme (neloupeme) a zabalíme pevně do alobalu (každou zvlášť). Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 1 až 1 a 1/2 hodiny (její upečení ověříme tak, že jí lze hladce propíchnout špejlí). Necháme vychladnout, poté oloupeme (doporučujeme v rukavicích) a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Ty naservírujeme na talíře, kde je pokapeme olivovým olejem a balzamikovým octem, osolíme a opepříme. Ozdobíme rukolou a přesypeme piniovými semínky (můžeme je předem nasucho opražit) spolu s hoblinkami parmazánu. 

 

Druhý recept na carpaccio  

Červená řepa, rukola, balkánský sýr, olivový olej (kdo má rád balsamikový ocet, můžete také použít), sůl, pepř

Uvařenou, oloupanou a vychladlou červenou řepu nakrájíme na tenké plátky, ty poklademe po talíři, trochu pokapeme olejem (můžeme použít i balsamikový ocet dle chuti), osolíme, opepříme a navrch rozdrobíme balkánský sýr nasypeme lístky rukoly.

 

Salát z červené řepy

400 g čerstvé červené řepy, 200 g jablek, 1 malá cibule, 1 lžička nastrouhaného křenu, drcený kmín, sůl, cukr, olej, citrónová šťáva

Čerstvou červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K červené řepě nastrouháme omytá neoloupaná a na hrubém struhadle nastrouhaná jablka, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, trochu kmínu a nastrouhaný křen. Osolíme, osladíme a důkladně promícháme. Olej prošleháme s trochou citrónové šťávy, přilijeme k ostatním ingrediencím, s touto zálivkou znovu promícháme a můžeme podávat. Zdravý salát z červené řepy se skvěle hodí k pokrmům z brambor, ke smaženým jídlům pro odlehčení nebo jej lze podávat samotný jako lehkou večeři.

Syrová červená řepa obsahuje draslík, železo, sodík a mangan. Její léčivé účinky ocení především ženy, neboť obsažené látky napomáhají k regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze. Šťáva z červené řepy působí také proti zácpě.

 

 

 

Vynikající proteinový salát

Proteiny v lidském organismu zastávají mnoho nenahraditelných funkcí. Různé bílkoviny zastávají různé nezbytné úlohy. Proto je potřeba je pravidelně doplňovat. Jak na to? Třeba za pomocí tohoto vynikajícího salátu.

Vévodí mu špalda, tedy prastarý nešlechtěný druh pšenice. Špalda je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a vitamíny především skupiny B.

Tento recept na salát s fazolkami pochází z Anglie, a tak se v receptu na místo gramů objevuje hrnek. Vaříte takto rádi nebo upřednostňujete vážení gramů?

Pro 4-6 mlsounů:

  • ½ hrnku pšenice špalda
  • 1 hrnek pohanky
  • ¾ hrnku nevařených červených fazolí
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1 paprika – žlutá, oranžová nebo červená
  • ¾ hrnku rozinek
  • ¼ hrnku mandlí
  • na dresink:
  • ½ hrnku čersvé citrónové šťány
  • 1 lžička jablečného vinného octu
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • ¼ – ½ lžičky sušeného česneku, podle chuti
  • ¼ – ½ lžičky mletého kmínu
  • sůl, pepř

Špaldu, pohanku a fazole uvaříme podle návodu na obalu. Poté vše scedíme, dáme do mísy a promícháme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a 2 nasekané česneky chvíli opečeme, pozor aby příliš nezhnědl. Po chvíli přidáme cibuli a restujeme, dokud nezesklovatí. Přidáme nakrájenou papriku, rozinky, ořechy a společně 5 minut povaříme. Mícháme dle potřeby. Mezitím připravíme dresink a to tak, že všechny ingredience důkladně promícháme. Nakonec dresink přilijeme do pánve a dobře promícháme. Hotovou směs dáme do mísy k fazolím a opět promícháme. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a můžeme podávat.

Nejchutnější je salát až po odležení (cca. 1 hodina), ale určitě si smlsnete, i když budete nedočkaví.

 
 
Marinovaná červená řepa plněná šlehaným kozím sýrem

Před každým hlavním jídlem je dobré naladit naše chuťové pohárky na správnou nótu. To se jistě podaří Marinovanou červenou řepou plněnou kozím sýrem.

Neobávejte se, pokud řepa či aromatický kozí sýr nepatří mezi Vaše favority. Pečlivě našlehaný sýr je ve výsledku tak jemný, že Váš jazyk doslova pohladí a řepa marinovaná balzamikovým octem – to je teprve lahoda.

Pokud nechcete trávit přípravou předkrmu čas, navštivte Restaurant Daliborka, kde Vám tento nezaměnitelný předkrm rádi připraví.

Pro 4 mlsouny:

  • 2 středně velké červené řepy
  • 0,1 l balzamikového octa
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 20 g másla
  • 300 g kozího sýra tvarohového typu
  • 50 g zakysané smetany
  • 0,5 dl bílého vína
  • Pažitka nebo „persilka“ (plocholistá petržel)
  • Olivový olej
  • Saláty (mix hořké a sladké) cca 4 hrsti
  • Pistáciové oříšky
  • Sůl

Omyjeme a uvaříme řepu ve slupce (al dente) a necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme marinádu. V hrnci zahřejeme máslo, na kterém rozpustíme med a zalijeme octem. Podle chuti osolíme. Zredukujeme pomalým vařením na 1/3 původního obsahu, až vznikne sirup, který odstavíme.

Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vkládáme do vhodné nádoby tak, aby se navzájem nepřekrývaly, a štětcem postupně nanášíme marinádu. Nádobu uzavřeme potravinářskou folií a necháme odležet. Kozí sýr pomalu vyšleháme se zakysanou smetanou, trochou bílého vína přidáme nasekanou pažitku, olivový olej a osolíme.

Na talíř položíme 4 plátky řepy a pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na každý zvlášť kozí sýr a přiklopíme plátkem řepy, až nám vzniknou „otevřené ravioly“. Ozdobíme trhanými saláty, které jsme promíchali s olivovým olejem a trochou soli, pokapeme zbylou balzamikovou redukcí a posypeme drcenými pistáciemi.

Recept + foto: www.daliborka-restaurant.cz

 

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com