PREVENCE

Podívej se a znovu hlouběji pochopíš, co znamená jídlo.

 

Ukázka z knihy Markuse Rothkranze:

BAKTERIE, VIRY A RAKOVINA NEJSOU NA VINĚ  
Všichni v sobě máme rakovinové buňky, salmonelu, E-coli, kvasinky, AIDS a parazity.
Každý z nás. 
Je to součást života. 
Nečinně vyčkávají, až budou moci vykonat svoji službu.
V první řadě si musíme uvědomit, že tyto buňky NEJSOU na vině.  Jsou to čističi života. Živí se nezdravými,
slabými a odumírajícími látkami v těle. Mají za úkol vrátit nás Zemi, abychom mohli být „zrecyklováni“. 
Pouze nemocní a umírající jsou takto „recyklováni“. 
Pokud jsou naše těla zdravá a čistá, bakterie nic nedělají, protože nemají co recycklovat.
Ale když jíme neživá, velmi sladká, mdlá jídla plná škrobu, která nás oslabují, a k tomu ještě konzumujeme maso, na jehož zažívání není lidské tělo zcela vybaveno, následkem čehož začne v těle hnít a rozkládat se, pak je naše tělo plné toxických látek a uvnitř slábne. 
Poté se tyto oslabené buňky a části těla stanou terčem pro konkrétní čističe, kteří se aktivují a začnou požírat oslabené části.
Naším úkolem je tedy udržovat všechny části našeho těla zdravé a čisté.   
 
První známkou je únava, výkyvy v náladách, tělesný pach, špatný dech, svědění, kvasinkové infekce, plísně na nohou, atd. 
Dalším příznakem jsou zapáchající plyny a stolice, což znamená, že ve vás něco hnije.
(Ano, je pravda, že lidé na 100% syrové stravě nemají smradlavé výkaly.)
 
Zamyslete se nad tím, co si myslíte, že to vlastně smrdí? 
Něco ve vás ODUMÍRÁ! 
Mrtvá hmota obvykle obsahuje bakterie, červy, parazity, plísně a houby, které napomáhají hmotu rozložit, je to tak, že?
A jinak tomu není ani v lidském těle. 
Představte si auto korodující zevnitř. Koroze se nakonec rozšíří na celou konstrukci.
 
Zastavte ji, dokud můžete! Nedovolte, aby se z vás stal pytel hnijících odpadků.  
Příroda v její nezaměnitelné kráse je nastavena tak, aby přežili jenom silní a zdraví jedinci. Pokud by se rozmnožovali slabí a nemocní jedinci, daný druh by nakonec vymřel. Proto je nutné, aby přežili pouze silní z nás. Toto si příroda zajistila tak, že v případě, že se o sebe dobře nestaráme, zapne se náš „vestavěný“ sebezničující mechanismus.
 
Nesvádějte vinu na rakovinové buňky, za nic nemohou, jen dělají svoji práci.
Důkazem toho je fakt, že rakovina není nakažlivá, ani jí člověk neonemocní náhodou.
Vybírá si jenom ty, kteří jsou oslabeni, ať už fyzicky nebo psychicky.
Nedávejte však pozor jenom na to, co jíte, ale také na to, co říkáte (negativní tvrzení) a jak uvažujete (deprese, zloba, úzkost, smutek, rozhořčení, strach, žárlivost, nenávist, atd.). 
 
Záporný přístup vás doslova může zahubit!  Začněte se dívat na věci v tom lepším světle – vaše přežití na tom doslova závisí! Přestaňte se litovat – to znamená, že uvažujete negativně a tím se vlastně zabíjíte. Nebuďte obětí.
 
Lidé chtějí být v životě šťastní, nechtějí poslouchat ukňourané history. 
Tak se nedožadujte soucitu od druhých, když je tím pouze strháváte s sebou… a proč vlastně?
Aby se cítili strašně jako vy? 
Proč se neuzdravíte a nestanete se zářným příkladem toho, jak skvělí můžete doopravdy být... a věřte mi – taky jsem si tím prošel – získáte mnohem více pozornosti, když se stanete pro lidi inspirací, ke které budou vzhlížet.
Potřebují inspiraci. 
Asi to nedají najevo, ale budou potřebovat, abyste jim dokázali, co je možné.
Budou se vás ptát, jak jste to udělali, a vy pak budete skutečným hrdinou. 
A navíc budete žít zdravý, šťastný a sexy dlouhý život.   
 
Také jsem si prošel cestou sebelítosti. 
Nikdo se o mě nezajímal. 
Nikdo mi nevěnoval pozornost. 
To mě jen dostalo do větší deprese. 
Lidé se mi začali vyhýbat a z toho mi bylo jenom hůř. 
Skoro jsem sklouzl do prázdnoty a málo kdo by si toho byl všimnul. 
Toto chcete? Ne!!! 
Na světě je tolik věcí, kterých si můžeme užívat. Tolik krásy, kterou můžeme objevit.
Spousta příležitostí pro lásku, sex a setkání s Bohem.
 
Chcete znát tu ironii, jak se zbavit této deprese?
Poslouchejte… tady je to velké tajemství... (napětí stoupá)... 
Zbavte se všeho zlého a špatného ve vašem životě: očistěte si tělo, mysl a duši… a začnete se utápět v kráse. Milujte vše, co uvidíte.
Milujte se, jako kdyby nebylo žádné zítra. 

Spatřujte Boha ve všem kolem vás.

 Klíčem k tomu je přestat se zabývat negativními, špatnými věcmi (sebelítostí), úplně na ně zapomeňte a ZAČNĚTE ŽÍT!!!
Přivoňte si k růžím!!!! Každému řekněte, že ho milujete. 
Poslouchejte krásnou hudbu. Inspirujte se. Udělejte cokoliv, abyste se v životě cítili KLIDNÍ.
Opusťte práci a vztah, jež vás stresují. Smiřte se sami se sebou.
Usmiřte se s každým a se vším.
Do svého těla, mysli a ducha dávejte jenom věci, které stvořil Bůh – potravu, která vyrůstá v přírodě,
myšlenky, které vám dělají dobře, a lásku.
To je vše. PONECHTE VŠE JEDNODUCHÉ.
 
Udělejte si život jednodušším za pomoci těchto základních věcí a naučte se znovu dýchat! Život nemusí být komplikovaný.  
Je vaše sklenka z půlky plná nebo prázdná? Je to ta samá sklenice, ale buďte opatrní při výběru stanoviska, protože jedna odpověď vás probudí k životu a druhá zabije. Stejná sklenice. Jediným rozdílem je váš úhel pohledu. Vaše volba.   Vaše volba.   

Nejste žádná oběť.   
Volba je na vás.   
Máte všechno, co potřebujete.   
Volba je na vás.   
Začněte ihned, v tuhle vteřinu!!! 
***  
OK, shrňme poslední kapitolu: onemocnění a choroby se neléčí pouhým zabíjením bakterií.
 
Přestaňte je krmit (cukrem, chlebem, masem, sýrem, mlékem, atd.)… nechte je vyhladovět a vyprovoďte je zadními dveřmi ven.
Když budete jíst to, co máte, nezvaní hosté se sbalí a odejdou.
Pokud máte v domě nevítaného hosta, nezabijete ho, ale pomůžete mu se spakovat a ukážete mu, kde jsou dveře.  
Neznamená to, že budete celý život jíst mdlá jídla bez chuti. Bude to úplně naopak.
Ale k tomu se dostaneme později.  
Jde mi o tohle: Zdraví budete, když se vyvarujete všeho špatného. Zdraví nepřichází tak, že prostě jen přidáte nějakou zázračnou „věcičku“ do své životosprávy
 
Takhle to obvykle nefunguje. 
Nejdříve musíte přestat se vším, co je pro vás škodlivé a vyčistit nepořádek uvnitř.
Potom do sebe dostanete výhradně dobré, vysoce výživné syrové živé jídlo bohaté na enzymy.
K tomu přidáte hodně kyslíku, slunečního světla a čisté vody… a završíte to cvičením, láskyplnými myšlenkami a pozitivní energií.   
Nositel Nobelovy ceny Alexis Carrel dokázal udržet naživu buňky tkáně na neomezeně dlouhou dobu tak, že jim podával živiny.
Ale přežili především proto, že odplavoval buněčné výměšky. Jinými slovy – udržujte své tělo čisté !!!  
Laboratorní krysy žily dvakrát déle po zredukování jejich příjmu potravy na polovinu.  
Nejde tolik o to, kolik toho sníme. Je to spíše o tom, co sníme a hlavně zda se OČIŠŤUJEME OD ODPADNÍCH LÁTEK. To nám může přinést skvělé výsledky. Čím častěji se pročistíme, tím déle budeme žít.     
  

OK, takže půjdu rovnou k věci. Jste připraveni?  Celé to tajemství vám prozradím hned v první větě:   
Nevařte jídlo.   
Toto prohlášení vám může od základu změnit život.   
Člověk je jediný tvor na zemi, který si vaří jídlo a zároveň jediný tvor, kterého postihuje rakovina, onemocnění srdce, cukrovka, roztroušená skleróza, leukémie, atd., atd. Jediná zvířata, která mají některou z těchto nemocí, jsou zvířata krmená člověkem, nebo ta, která dojídají zbytky po lidech.   Zahřátím jídla na více než 46°C zabíjíme enzymy. Enzymy zodpovídají za to, že všechny tělesné funkce pracují tak, jak mají. Enzymy jsou pro život nezbytné.
 
Všimněte si, jak se po vařeném jídle cítíte unavení. (Lidé na syrové stravě to tak nemají.) Když někdo sní vařené jídlo, zvýší se mu počet bílých krvinek. Protože vaření pozměňuje chemickou strukturu jídla a tělo ho pak nerozpozná. Vyšle na obranu imunitní látky, aby se mu bránily. Je to tak: naše tělo zápasí s jídlem, kterým se živíme. Z tohoto důvodu se cítíme tolik unavení… a navíc je  
JDEME NA TO     
CO SE MŮŽEME NAUČIT OD ZVÍŘAT 

potřeba HODNĚ energie na trávení jídla (takřka 2/3 naší energie jde na trávení).
 
Nejdéle žijící lidé toho moc nesní.
 Tělo v podstatě nepotřebuje hodně jídla. 
Většina nemocných lidí jí přespříliš a stravují se doslova mrtvým odpadem bez života.
Je smutné, jak moc jsme se vzdálili přírodě.   
 
Lidé, kteří přestanou s konzumací upravovaných vařených jídel, se začnou nemocí zbavovat. Zhubnou a zjistí, že mají tolik energie, co nikdy předtím. Zajímavé, že?   
Vezměte si divoká zvířata
NEJSME SCHOPNI ŘÍCT, KOLIK JIM JE VLASTNĚ LET. Jakmile dosáhnou plné velikosti, vypadají stejně až do smrti. Napadlo vás někdy, proč to tak je?  Protože se řídí přírodními zákony žití, krmení a bytí.
Jedí potravu, kterou najdou v přírodě ve své přirozené formě.
Zvířata nezpracovávají potravu, ani ji nemelou na mouku a nepečou ji.
Nesmaží ji v pánvích na oleji, nevaří nudle ani nedělají keksy. 
 
 Zvířata také nepotlačují emoce. Pokud se nějak cítí, jednají podle toho.
Nefňukají a nenaříkají si jiným zvířatům a nenudí je svou sebelítostí. 
Nepijí alkohol ani sladké nealkoholické nápoje… nekouří, ani nesedí celý den u počítače nebo u televize.
 Neflámují celou noc, nepijí pivo a nejí brambůrky. 
Zvířata ovšem HODNĚ putují, poznávají svět, jsou na čerstvém vzduchu, na slunci, jedí přirozenou stravu, najdou si druha či družku a páří se kdykoliv se jim zachce.
Odpočívají, když jsou unavení, a vstávají se sluncem. 
Kdykoliv to je možné, tak si hrají. 
A nepotřebují módní materiální věci.   
„ZAHRNUJE SYROVÁ STRAVA SYROVÉ MASO?“  
Odpověď by zněla ano v případě, že bychom byli masožravci jako psi, kočky, tygři a lvi.
Ale my k tomu nejsme přizpůsobeni. Žaludeční kyseliny masožravců jsou desetkrát silnější než lidské. Proto jou schopni spolknout celá zvířata, aniž by museli tolik žvýkat – srst, peří, kosti – všechno… POLKNUTO a je to v žaludku. Jejich žaludeční kyseliny jsou tak silné, že rozloží celé zvíře. Tohle není u lidí možné. Trávicí trakt masožravce je velmi krátký, čili to, co zvíře právě tráví, se dostane z těla co nejrychleji. Ještě dřív než se trávený obsah stane toxickým. Lidé mají dlouhatánský trávicí trakt, ve kterém rozkládající maso hnije, kvasí a způsobuje tím choroby.
 
Ano, je MOŽNÉ jíst maso a přežít, ale tak by to mělo být pouze v případě, kdy jde o přežití. Pro zdraví to není optimální. Mnoho zvířat se živí jinými druhy pouze pokud musí… jenom v případě, že není nic jiného.
 
Medvěd hnědý je skoro výhradně vegetarián. Živí se především bobulemi a listy.
 
Mimochodem, přibližně 150 g syrového masa (např. sushi) běžně obsahuje více než 10 000 vajíček parazitů a larev, které čekají, až se ve vás vylíhnou
 
Divoká zvířata jsou chráněna před těmito parazity extrémně silnými žaludečními šťávami. Domácí zvířata takové štěstí nemají, protože je krmíme konzervami, granulemi a zpracovaným jídlem špatné kvality. Následkem toho jsou žaludeční kyseliny domácích zvířat slabší, což vede k tomu, že mají červy a různé parazity stejně jako lidé.   Strava bohatá na pokrmy z masa způsobuje tvrdnutí ledvin, protože tělo potřebuje hodně vápníku, aby zpracovalo vysoký podíl živočišných bílkovin (u rostlinných bílkovin to tak není). A tak si tělo bere chybějící vápník z kostí a způsobuje ledvinové kameny. Ledviny si totiž neumí poradit s takovým množstvím vápníku.
 
Vegetariáni tento problém nemají.   
Snad vás bude tato informace inspirovat víc než cokoliv jiného: vegetariáni (jak mezi lidmi, tak mezi zvířaty) žijí déle než masožravci včetně člověka.  
 
A CO BÍLKOVINY?  
Tohle musí být nejčastěji kladená otázka ze všech.
 Je dalším skvělým důkazem toho, jak máme všichni vymyté mozky. 
Bílkoviny jsou tvořené z aminokyselin. 
Takřka VŠECHNO v přírodě obsahuje aminokyseliny. 
Největší zvířata na zemi se neživí masem. 
Odkud tedy berou všechnu tu svalovou hmotu? 
Co žerou sloni, nosorožci, buvoli, krávy a koně? Především trávu, listy a ovoce. Gorily jsou pětkrát silnější než lidé. Mají tesáky… ale čím se živí? Listy a ovocem. Jsou to býložravci. 

Kdyby nebyly bílkoviny v trávě a listech, koně by neexistovali. Každý atom, každá molekula v rostlinách, listech, ovoci, zelenině a semínkách má více výživy, více bílkovin, více léčivé a životní síly než cokoliv jiného.
Tajným trikem je, jak rozbijeme tvrdou celulózu, abychom uvolnili všechnu tu kvalitu. PŘESNĚ v tomhle je rozdíl mezi krávou a člověkem a přesně tady to většina lidí zpacká. Vaření není moudré. Žvýkáním ani polykáním to taky nejde. O tom vám povím více za moment.   
Ale jak je to s masem jako zdrojem bílkovin? Je to zdravé?   
Nejdéle žijící zvířata na planetě jsou býložravci.   
Organismus masožravců je plný korozivního amoniaku
Maso je pro tělo vysoce zánětlivé (proto masožravá zvířata nežijí tak dlouho).    Rakovinu z rostlinných bílkovin nedostaneme.   
 
Živočišné versus rostlinné bílkoviny: *ČÍNSKÁ STUDIE*  
„Čínská studie“ je nejobsáhlejší, nejkomplexnější studie na toto téma, která byla kdy vypracována ... Univerzity v Cornellu a Oxfordu zkoumaly účinky přijímání živočišné a rostlinné stravy na 650 000 lidech v 26 provinciích Indonésie po dobu 22 let. Jedna skupina lidí se živila masem, zatímco druhá pouze rostlinnou stravou. U skupiny, která pojídala maso a živočišné bílkoviny, se vyvinula rakovina, zatímco skupina na syrové rostlinné stravě zůstala zdravá. Potom se oběma skupinám strava prohodila. Lidem s rakovinou byla podávána syrová rostlinná strava a oni se uzdravili! Původní zdravá skupina začala jíst maso a lidé onemocněli rakovinou!
Tento postup se opakoval celkem 50x v průběhu 22 let!!! Navštivte: www.TheChinaStudy.com.  
Je důležité vědět, že tělo vytváří bílkoviny z AMINOKYSELIN.
Nemůže vzít živočišnou bílkovinu a jen tak ji připojit k našim buňkám; tělo musí rozložit maso do kapalného stavu (což je SPOUSTA práce!), dále ještě více rozložit na základní molekuly aminokyselin... pak znovu sestavit proteinové vazby, které lze využít pouze lidským organismem. Toto vše zabere spoustu energie a času a jako způsob získávání bílkovin je zcela neefektivní. K tomu si přidejte, že živočišné produkty (včetně mléčných výrobků) obsahují cholesterol a jsou plné hormonů, antibiotik a steroidů, navíc zvířata jsou krmena levným, nezdravým zvířecím krmivem. I kdyby byla zvířata chována organicky, jejich přírodní hormony nejsou pro potřeby člověka dobré. Kráva má hormony, po kterých roste rychle, aby vážila stovky kil. Pokud tuto krávu sníme, následkem jejích hormonů v NÁS rostou věci také rychle, jako např. rakovina.
 
Živočišné produkty jsou plné cizích proteinů, které jsou v lidském těle zdrojem většiny onemocnění. Když k tomu přidáme člověku cizí hormony, které způsobují rychlý růst, máme z toho recept na katastrofu.
 
Konzumace tělu neznámých, těžko stravitelných bílkovin a nekontrolovatelný příjem cukrů, které živí patogeny, zapřičiňuje většinu chorob.   
Organické rostlinné bílkoviny neobsahují kyselinu močovou, která ucpává tepny, což je přesně to, co dělá maso.   
Ledviny člověka, který jí maso, musí pracovat 3x více než ledviny vegetariána.  
A mohl bych pokračovat dál a dál.   

ZDRAVÉ NEŽIVOČIŠNÉ ZDROJE BÍLKOVIN:  
V první řadě NEJEZTE syrovátku nebo sóju!!! Obojí vám škodí. Syrovátka je mléčný produkt. Sója je toxický estrogen.   
Za druhé si přestaňte lámat hlavu s bílkovinami. Jenom plýtváte energií. 
 
Odkud myslíte, že berou svaly a proteiny sloni, opice, koně, buvoli, atd.?
 V trávě a zeleni.   V této zeleni je opravdová síla. 
Vzhledem k tomu, že jsme líní a pokrmy NEKOUSÁME pořádně jako koně a krávy, je nejlepším způsobem,
jak dostat to nejlepší ze zelené stravy, naházet ji do mixéru.
BZZZ: ihned stráveno a veškerá celulóza okamžitě rozdrcená. (Vitamix nebo Blendtec a nyní i Markus mixér jsou nejlepší mixéry.)
Strava šimpanzů v divočině je pravděpodobně nejblíže tomu, co bychom měli jíst.
 
 Victoria Boutenko o tom napsala knihu s názvem „Zelená pro život“. Šimpanzi  se v podstatě živí z poloviny ovocem a z poloviny zelenými listy. Žerou pár semen, vyhýbají se ořechům a kořenovou zeleninu si dají jen v případě, že nemají nic jiného (pro nás by to byla mrkev, červená řepa, tuřín, atd.).  TAKŽE, to podstatné je, že bílkoviny je možné dostat z umixovaného nápoje z jahod a kapusty nebo z banánu a římského salátu či ze směsi manga a špenátu, atd. (Další tipy na mixování naleznete dále v této knize.)  
V návaznosti na to zde uvádím seznam rostlinných produktů, které mají skutečně vysoký podíl bílkovin...  
CHLORELLA obsahuje z 62% aminokyseliny. Co se nutriční hodnoty týče, tato řasa je považována za jedno z nejkomplexnějších jídel na naší planetě: živit byste se jí mohli do nekonečna. Chlorella má VŠECHNY aminokyseliny (kompletní bílkovina), což je více než jakékoliv jiné jídlo na zemi. Navíc ještě obsahuje spoustu druhů minerálů, enzymů, chlorofyl a vlastně skoro všechno... beta karoten (vitamín A), vitamíny C, E, K, B komplex B1, B2, B6, B12, niacin, vitamín B5, je bohatá na RNA, DNA, kyselinu listovou, biotin, cholin a inositol. Dále obsahuje fosfor, draslík, hořčík, germanium, síru, železo, vápník, mangan, měď, zinek, jód, kobalt a další stopové prvky. Množí se tak rychle, že za každých 24 hodin je čtyřnásobná. (Není genetika úžasná?!) 
 
Zčtyřnásobí nám také tolik prospěšné probiotické bakterie, čímž se řadí mezi nejrychleji rostoucí organismy na zemi. (Kulturisté poslouchejte). Ohromným způsobem posiluje imunitní systém (napomáhá dětem růst a zůstat zdraví), také pomáhá s trávením, má zásadité účinky, hojí střevní stélku a je velice účinná při odstraňování chemických látek, toxinů a těžkých kovů z těla. Výrazně zlepšuje zdraví a růst svalů, zvyšuje koncentraci hemoglobinu v červených krvinkách (díky železu a kyslíku), redukuje cholesterol a detoxikuje játra.  Nejlépe se má užívat na prázdný žaludek minimálně 20 minut před jídlem.  
PINIOVÉ OŘÍŠKY obsahují více bílkovin než kterékoli jiné ořechy či semena na světě. Indiáni používali piniovou polévku jako náhradu mateřského mléka. Mají také vysoký obsah zdravých tuků, vlákniny, zinku, přírodní síry (MSM), železa a jsou ohromným zdrojem prostaglandinů – životně důležitá skupina látek odvozených ze základních mastných kyselin, které elektrickou cestou regulují tělesné funkce. Prostaglandiny jsou  klíčem ke zdraví, srdci, hormonům, plodnosti, cholesterolu, očím, proti stárnutí, zánětům a udržují nemoci pod kontrolou.  
 
MOŘSKÉ ŘASY (nejméně 50 % bílkovin!!!) mohou plně konkurovat živočišným bílkovinám a navíc se mnohem lépe vstřebávají. Mořské rostliny mají více minerálů než cokoliv jiného na světě. Jsou také nejlepším zdrojem jódu, který tolik potřebujeme kvůli štítné žláze.  Příklady: KELP, kombu, arame, wakame, nori, dulse, chaluha.  Přidejte si je do smoothies, polévek, salátů nebo si z nich připravte samotný pokrm. Konzumujte je denně.   
VČELÍ PYL je jednou z nejlepších potravin bohatých na bílkoviny.  
TOKOTRIENOLY (rýžové otruby) dobrý a lehký bílkovinový prášek, který je výborný ve smoothies. Zároveň je také nejlepším zdrojem vitamínu E. Používejte tokotrienoly místo syrovátky nebo sóji.   
QUINOA bezlepková super obilovina Inků bohatá na bílkoviny – aminokyselinami počínaje, komplexními karbohydráty konče. Před konzumací namočte. Nevařte.   
ACAI bobule mají skoro stejný obsahový profil bílkovin a aminokyselin jako má vejce.   
DURIAN hrozně smrdí, ale stojí za to. Vypadá a chutná jako pudink. Je zdrojem bílkovin.
Oblíbenou potravou orangutanů, slonů, tygrů, apod. 
Toto ovoce je bohaté na tryptofan (pomáhá při depresi, nespavosti) a zvyšuje hladinu serotoninu (díky němuž se cítíme dobře).
Durian seženete v asijských obchodech či tržnicích. Druh, který se zamrazuje, tolik nepáchne. Nechte přes noc rozmrznout.   
KONOPNÁ SEMÍNKA (30 g bílkovin na 1 lžíci) velmi populární zdroj bílkovin v oblasti zdravé výživy. Konopná semínka obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, omegu-3, omegu-6 a také řadu minerálů.   
LUSKY STROMU MESQUITE jsou již po staletí hlavní složkou potravy obyvatel pouští. Mají vysoký obsah bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, železa a zinku. Dále jsou bohaté na aminokyselinu lysin. Mají hutnou, sladkou příchuť melasy a karamelu. Vmíchejte do smoothies, zvláště do těch, do kterých přidáváte syrové kakao a macu.  
BOB OBECNÝ obsahuje spoustu bílkovin, je nazývan „masem chudých“. Pouhá ¼ hrnku obsahuje 10 gramů bílkovin. Vysoce výživné a plné mnoha esenciálních živin, které tělo potřebuje. Bob je po více jak 5000 let jedním z hlavních pokrmů na světě, zvláště ve středozemí u Řeků a Římanů. Boby mají nejvyšší obsah L-dopy ze všech rostlin (nervový vysílač mozku, pomáhá regulovat vysoký tlak). Boby napomáhají tělu vytvářet HGH, protistárnoucí přírodní růstový hormon, který napomáhá i růstu svalů.             
 
 

DALŠÍ BÍLKOVINY OBSAHUJÍCÍ POTRAVINY:  
Kopřivy 
Propolis (včelí produkt) 
Semena (namočená) OŘECHY 
Olivy 
Listová zelenina - např. špenát, řeřicha, rukola, kapusta, brokolice, růžičková kapusta, kadeřavá či hlávková kapusta a petržel
Traviny - např. tráva z pšenice, vojtěšky (alfa-alfa), ječmene Spirulina  Maca
Dýňová semínka Mandle Para ořechy (obsahují selen) Naklíčené obiloviny Naklíčená divoká rýže Klíčky všeho druhu  
Před konzumací namočte všechna semena, ořechy a obiloviny, aby se porušila svrchní vrstva, ve které jsou enzymatické inhibitory (snáze se poté zažívají). Namáčet je nejlepší na noc. Aspoň několik hodin. Semena jsou lepší než ořechy. Pro lidi, kteří jsou zaneprázdněni a prostě nemají čas, jsem vyvinul výborný RAW proteinový prášek, nyní k dostání na www.MarkusProducts.com.  
 
 
 
PŮST VE SKUTEČNOSTI POMÁHÁ: studie na Cornellově univerzitě dokazují, že pokud člověk drží půst 24 hodin, tělo neztrácí žádné bílkoviny, pouze tuky. Kulturisti, kteří drží půst jednou týdně tak vlastně rychleji přiberou na svalové hmotě, protože je tělo čistší a pracuje efektivněji.   Dejme se do toho.   
Za prvé: zdraví nezískáte tím, že pouze zařadíte něco do své stravy. Největší rozdíl udělá to, co z ní naopak odstraníte. Když budete mít zrezivělé auto, žádné super palivo nezajistí, že auto bude jezdit lépe, dokud z něj rez nedostanete. Čím čistší budou jednotlivé části, tím lépe auto pojede. To samé platí o lidském těle. Nastal čas na pořádnou očistu.   

OČISTA 
TAJEMSTVÍ ZE VŠECH NEJDŮLEŽITĚJŠÍ 
“Výživa je důležitá, ale hlavní roli hraje očista” – Paul Nison 
Když předěláváme staré auto nebo přestavujeme starý dům, je nutné je rozebrat do základů a seškrábat z nich každou část, která je zrezivělá nebo prolezlá termity. 
Dobré zdraví nezískáme, když budeme polykat tuny prášků nebo jíst zdravá jídla. Takhle opravdu ne. Musíme se zbavit všeho odpadu, který nám zamořuje buňky již od narození. Věřte tomu nebo ne, všichni s sebou neseme pozůstatky špatné stravy a negativních myšlenek z dětství. 
Ano, naše buňky se sice obnovují a neustále vznikají nové, ale genetická informace přechází z generace na generaci. Buňky mají paměť.   
Však i lidé na zdravé syrové stravě se musí čistit, jinak by se potýkali s nějakou zdravotní komplikací.
Očisťovací kúra je nesmírně důležitá i pro zdravé vitariány z toho důvodu, že se tělo potřebuje zbavit nejen jídla, ale i miliónů mrtvých buněk.
Mrtvé buňky jsou toxické a je třeba se jich rychle zbavit. Přibližně 45 kg mrtvých buněk projde našimi střevy za rok.
Bez důkladné očisty, včetně vyčištění tlustého střeva, se v těle hromadí více odpadu, než s jakým si naše tělo umí poradit.   
 
PROČ JE (VĚTŠINA) VITARIÁNŮ TAK VYZÁBLÁ?  (A TRPÍ PLYNATOSTÍ)  
Tohle je mylná představa, kterou má spousta lidí. V první řadě si většina lidí myslí, že samotná syrová strava zaručí pevné zdraví. I když bude někdo jíst výhradně syrovou stravu, nemá jistotu, že bude zdráv, pokud si nevyčistí organismus… a pokud v tom nebude pokračovat pravidelně. 
Většina vitariánů dělá největší chybu, když pravidelně neprovozuje očistu tlustého střeva pomocí klystýru či výplachů.
 
 Vitariáni by se měli čistit stejně jako všichni ostatní.
 Proč? Protože když např. uklízíte dům, také najdete spoustu smetí a nepoužitých věcí, kterých se chcete zbavit… a máte toho tolik, že se vám to ani nevejde do popelnice.
 
Potřebujete cizí pomoc, abyste se všeho zbavili… pokud to nevyhodíte, zanese vám ten nepořádek celý dům, který pak bude vypadat ještě hůř než předtím. Jinými slovy, syrová strava má za následek to, že se začne tělo detoxikovat. Jedovatý odpad, který se 
v buňkách hromadí desítky let, se díky této stravě uvolní a zcela zaplní vaše „popelnice“; lymfatický systém je přetížený, játra a ledviny se náhle naplní odpadními látkami a vylučovací systém je zahlcen objemem, který jím projde. Když nepomůžete tělu, aby se nahromaděného odpadu rychle zbavilo, znovu se toxické látky vstřebají do krevního oběhu a kvůli tomu se vám jenom přitíží.  
 
Za druhé, nehledě na to, zda jste vitarián nebo ne, kyseliny v žaludku většiny lidí jsou příliš slabé.
Tuhá celulóza v syrové zelenině se velmi těžce zažívá – je k tomu zapotřebí pH 1-2, což nikdo nemá.
 Pro strávení celulózy je nezbytný enzym celuláza, který je nutný dodat tělu z jiných zdrojů, protože ho slinivka břišní NEPRODUKUJE. V
šechno syrové ovoce a zelenina obsahuje celulózu. 
Hodně lidí, kteří na syrovou stravu přecházejí, však ve skutečnosti moc nejedí živou syrovou stravu (hlavně listovou zeleninu).
Věřte tomu nebo ne, ale jedí syrovou čokoládu, syrový cheesecake vyrobený z kešu ořechů, dále kokosová smoothies, spoustu dehydratovaných keksů, sušenek, koláčů a dezertů, tím pádem konzumují velké množství CUKRU. To vede k tomu, že jsou účinky kyselin v žaludku oslabeny a podporuje se tak výskyt parazitů...a tělu chybí enzym důležitý pro trávení celulózy… Takže když takovýto člověk JÍ listovou zeleninu, tato potrava není strávená tak, jak by měla být a začne v těle kvasit, rozkládat se a způsobuje PLYNATOST. Z tohoto důvodu trpí nadýmáním lidé, kteří jí hodně salátů.
Toto nestrávené jídlo se nevstřebává do těla a zapříčiňuje to, že mají lidé nedostatek živin, tělo hladoví a ztrácí hodně na váze.
Nedostatek živin, k tomu nadměrná konzumace cukrů vede k šedivění vlasů, úbytku energie a stárnutí.
Proto existují lidé, kteří si myslí, že jsou „zdraví“, i když mají šediny, jsou vrásčití, vyzáblí na kost a seschlí.
 Řešením je snížit pH žaludku a jídlo si více mixovat. Vitariání, kteří si každý den mixují zelená smoothies, se začnou dostávat na normální váhu, vrásky se jim vyhladí a v některých případech se zbaví i šedin. O tom ale později.   
 
Očistná kúra se musí stát pravidelnou činností, i když se domníváme, že jsme očištěni.
Neustále dýcháme jedovaté zplodiny ze vzduchu (100 % ze zkoumaných žen mělo stopy leteckého benzínu v mateřském mléce), pijeme vodu z jedovatých plastových lahví (chlór obsažený v pitné vodě poškozuje tepny a plast je toxický estrogen způsobující rakovinu), konzumujeme jídlo, o kterém nevíme, co v něm všechno je, saháme na kliky a potřásáme si rukama plnými parazitů.
Také na nás působí negativní myšlenky a energie druhých.
 I vitariáni pravidelně porušují svoje stravovací návyky.
Sní například kousek něčeho malého během cestování, oběd v restauraci s rodinou nebo přáteli a všechno se to postupně nasčítá.
 
Očista 

musí být pravidelná. Vždy poznáte, kdo se pravidelně čistí a kdo ne, např. někdo z vitariánů onemocní nebo zemře, zatímco jiní se dožívají přes 100 let.  
JAK ŠPATNÉ TO MŮŽE BÝT ?   
OK. Začněme s běžnými potravinami, které konzumujeme každý den a jsme na nich závislí a řekneme si, proč nám ničí zdraví.  
MLÉKO, SÝR a MLÉČNÉ VÝROBKY 
(včetně sýrů, jogurtů, zmrzliny, kysané smetany, salátových dresinků, atd.)  
Země s největší konzumací mléčných produktů mají zároveň nejvyšší počet výskytu degenerativních onemocnění kostí (např. osteoporóza), onemocnění srdce, rakoviny prsu, alergií, cukrovky a roztroušené sklerózy.
Spojené státy spotřebují více mléčných výrobků než celý svět dohromady a ještě mají nejčastější výskyt osteoporózy a řídnutí kostí na světě.  
 
Mléko nám NEDODÁVÁ vápník, dělá pravý opak: ODEBÍRÁ vápník z kostí, díky čemuž jsou kosti křehké a snadno se zlomí. Proč? Mléčné produkty jsou pro naše tělo zánětlivé, naše tělo je nuceno vyrovnat pH tak, že si bere zásadité minerály, odkud to je možné, tedy z našich kostí. Ironií je, že toto vede k nedostatku vápníku v těle. Kravské mléko není stejné jako lidské. Vápník z kravského mléka nebo sýru není stejný jako vápník z organických rostlin, jako např. u listové zeleniny a zeleně obecně (odkud získávají vápník krávy)!  
Mléko a sýry jsou jednou z hlavních příčin vzniku artritidy, zácpy, alergií, astmatu, koliky, zánětů dutin, onemocnění srdce, vaječníků, chudokrevnosti, cukrovky I. typu, šedého zákalu, obezity, překrvení, plicních potíží a dokonce rakoviny. Mléčné produkty bývají přímo spojovány s infarktem a mozkovou mrtvicí. Když při pitvách rozřezávají srdce, vytéká z něj bílý hustý sliz… hádejte, oč jde? Je to nahromaděný vápník, který se usazuje v těle. To je jako byste nalili do auta cement místo oleje.  
 
Mléčné výrobky vytváří hlen, který ucpává střeva, plíce a reprodukční systém. Ty jsou pak přetížené nahromaděným hlenem a v podstatě dusí buňky. Když se vám začnou po těle objevovat bílé skvrny, znamená to, že tuk a hlen se rozšířili po dýchacím a rozmnožovacím 
ústrojí. 
To často vede k hormonální nerovnováze, včetně poruchy funkce štítné žlázy, slinivky břišní a pohlavních žláz.
 
Tento stav vede ke vzniku cyst a nádorů a nakonec k rakovině - zejména prsu, tlustého střeva a rakovině v oblasti pohlavního ústrojí.
 
 Všechny živočišné produkty vedou k usazování tuku a cholesterolu v srdci a cévách, v nichž se postupně hromadí anorganický vápník v podobě tlusté bílé vrstvy, která působí jako „cement“ (což se liší od vstřebatelného vápníku z rostlin).   
 
 Nic vám nezacpe střeva rychleji než sýry a mléčné produkty. Jsou jako lepidlo.  
 
Kravské mléko má vyšší obsah nasycených tuků než mateřské mléko, což má za následek problémy související s nahromaděným cholesterolem a potíže s krevním oběhem u malých dětí i dospělých.   
Příliš nežádoucího nepoužitelného vápníku v těle je ve skutečnosti hlavní příčinou osteoporózy.
 
Konzumace mléka a sýrů je jedním z důvodů, proč umírá více žen na nemoci srdce a rakovinu, než kdy předtím. Lidé mají v sobě hodně anorganického vápníku, který jim ucpává tělo, a málo vápníku, který se snadno vstřebává.
 
Ano, opakuji se a dělám to úmyslně.  
Jestli si myslíte, že sýr není návykový, zkuste ho přestat jíst. 
 
Pasterizace mléka (neboli zahřátí na vysokou teplotu) ničí enzymy, což znamená, že se mléko nedá dobře strávit.
Slinivka tyto chybějící enzymy neumí nahradit a tak vzniká cukrovka.  
Homogenizací mléka se tuk zmenšuje na velmi malé částice, které prochází střevním hlenem rovnou do krevního řečiště.
 
Zde se stávají cizí látkou (jako např. hydrogenované oleje nebo margaríny), se kterou si tělo neví rady a tak se začnou usazovat v cévách, kloubech, na srdci a v dalších orgánech.   Pasterizované mléko je neživé jídlo.
Telata krmená pasterizovaným mlékem obvykle po 8 týdnech umírají!  
I kdybyste mohli pít kravské mléko syrové, asi byste nechtěli. Většina krav je nakažená a nemocná. Krávy jsou dojeny přístroji, díky nimž se do mléka dostává krev a hnis. Chcete pít krev a hnis?  

Když se napijeme kravského mléka, pouze polovina všech obsažených bílkovin je použita a zbytek se pro tělo stává cizí bílkovinou… a tělu neznámé bílkoviny jsou příčinou číslo 1 všech nemocí člověka.
 
 
Cizí bílkoviny v těle představují obrovskou zátěž pro ledviny. 
Když někdo jí maso, sýry nebo pije mléko, měl by vědět, že jeho ledviny pracují 3x tolik jako ledviny vegetariána.
Nakonec ztvrdnou jako kámen.
Produkty z kravského mléka jsou zátěží pro malé děti, protože jejich ledviny nejsou ještě zcela vyvinuty.   
Dvanáctiletá studie provedená na Harvardu na 72 tisíci lidech prokázala, že lidé, kteří pili hodně mléka (3 a více sklenic denně), utrpěli více zlomenin kostí než lidé, kteří pili mléko velmi málo.
Odkud získávají vápník krávy, koně, kozy a sloni? 
Z trávy. Traviny mají snad více živin než cokoliv jiného na této planetě. 
Nejlepší způsob, jak udělat tuto potravu stravitelnou pro člověka, je rozmixovat ji s nějakým ovocem. Tím se všechny živiny ihned vstřebávají.   
Dalším důležitým faktorem je HOŘČÍK. Naše tělo nevstřebá ani nevyužije vápník bez hořčíku a je alarmující, že takřka každý v dnešní době má velmi nízkou hladinu hořčíku.
 
Ve skutečnosti ho máme všichni tak málo, že záchranáři nejdřív ze všeho píchnou dávku hořčíku, když ošetřují někoho s infarktem. 
TAKŽE, berte 1 lžičku hořčíku 2-3x denně. Co se mě týče, tak beru přípravek s názvem Magnesium citrát, bílý prášek, který si rozpouštím v trošce vody. Doplněk s názvem Magnesium malát je ještě lepší.  
 
SÓJA JE ŠPATNÁ Co dáváte malému dítěti místo kravského mléka? Ne, jenom ne sóju. Je škodlivá. Sója obsahuje sloučeniny, které brání vstřebávání živin a životně důležitých minerálů jako např. vápníku, hořčíku, železa a zinku. Sója oslabuje činnost enzymů, které vaše tělo potřebuje, brání správné funkci štítné žlázy a vstřebání bílkovin. Dále způsobuje potíže v oblasti břicha a problémy slinivky břišní včetně rakoviny.
 
 
Obsahuje fytoestrogeny, které nepříznivě ovlivňují hormony, také hemaglutinin, látku, která je příčinou vzniku sraženin (shlukováním červených krvinek).
Dětské sójové náhražky mléka jsou nevhodné a potenciálně nebezpečné. 
Nezahrnují základní živiny ani esensicální mastné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v mateřském mléce. Spousta lidí včetně malých dětí je alergická na sóju a nemusí o tom ani vědět. 
Následkem může dojít ke zpomalení nervového vývoje. Jediné nezávadné sójové produkty jsou ty, které prošly kvašením: miso, tempeh, tamari a Nama Shoyu.   
 
 
KEFÍR JE DOBRÝ Kefír je jedinou výjimkou v konzumaci živočišného mléka.
Vyrábí se přidáním probiotik do kozího nebo kravského mléka. 
Probiotické bakterie tráví mléčný cukr a tím zanechají biologicky „aktivní“ hmotu, která je mnoha lidmi považována za velice zdravou a léčivou.
Kefír si můžete připravit sami, stačí přidat kefírová zrna do mléka nebo ovocné šťávy. Existují dva druhy kefíru: kefír vyrobený z mléka a kefír z vody. Na jeden potřebujete mléko, na druhý stačí ovocná šťáva, voda z kokosu nebo jenom obyčejná přislazená voda. Za několik dní bude cukr strávený a zůstane jenom kefír. Je velice dobrý na zažívání.
Já osobně nepiji kefír z mléka, ale chci, aby měli lidé na výběr. Mějte však na paměti, že VŠICHNI trpíme laktózovou intolerancí, někdo více, někdo méně.   

 

 
*úryvek z knihy - Markuse   Rothkranze

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com