Potraviny a látky, které napomáhají k onemocněním a potížím!

06.10.2014 08:00

Co byste měli dále vědět při sestavování jídelníčku pokud se chcete uzdravit:

  • je třeba co nejvíce se vyhnout potravinám s konzervačními látkami, nadmírou barviv, umělými příchutěmi a emulgátory
  • buďte obezřetní, protože škodliviny v potravinách působí synergicky (v případě synergie je 1+1 zhruba 1000! jako v toxikologii, tedy nedochází k součtu, ale ke vzájemnému umocnění škodlivých látek).
  • přídavné látky v potravinách jsou většinou testovány na hlodavcích, ale ti mají odlišný metabolismus oproti člověku, takže výsledky jsou sporadické (např. krysy po užití metanolu neoslepnou).
  • navíc jsou testovány pouze jednotlivé látky a testy trvají pouze v řádu měsíců. Díky tomu už nevíme, co udělají třeba 3 látky pohromadě a navíc v delším časovém horizontu. V jednotlivých potravinách je běžně 10 i 20 přídavných látek, o jejichž interakci zákonitě nikdo nic neví, protože výrobce může použít vše, co je povoleno "Vyhláškou" Ministerstva zdravotnictví ČR podle svého uvážení v povoleném množství.
  • ne všichni lidé mají trávící enzymy na rýži, tropické ovoce, na "dary moře" a na další pochutiny, které se "nerodí" v našem klimatickém pásmu
  • jíme v průměru až o 60% více, než bychom měli
  • zelenina je velice náročná na získávání potřebné energie, je třeba velkého množství a druhů trávicích enzymů na její 100% zužitkování v procesu metabolizace. Obdobně je tomu u ovoce (u těžkých nemocí je nutné na určitou dobu zeleninu a ovoce přiměřeně omezit a to pouze na 1 druh denně)
  • bílá mouka a výrobky zní - dlouhodobé používání je nevhodné pro tlusté střevo, protože vinou způsobu mletí neobsahuje až 70% potřebných živin a zejména ochranných látek, které se nacházejí v otrubách, ve srovnání s celozrnou moukou
  • bílý cukr vyřadťe. Používejte velice omezeně pouze nerafinovanou verzi cukru, například hnědý třtinový. Relativně dobrá varianta je hroznový cukr (glukóza), protože tento zvyšuje odolnost organismu vůči radioaktivitě.

 

V případě složitých nemocí cukr z jídelníčku vyřaďte. Velice vhodná ke slazení je Stévia s nulovou energetickou hodnotou (schváleno EU 11.11.2011 jako E 960, Steviol-glykosidy), přírodní sladidlo.

 

  • kuřecí maso (kuřata krmené umělými a masokostními moučkami) obsahuje chemikálie a rakovinotvorné látky
  • uzené výrobky - dehet, nesprávná sůl a forma zpracování, nejsou dloudobě vhodné. Do uzenin se zpracovává maso zbytkové (neprodá se jako řízek, kotleta,...), které obsahuje vysoké množství tuku (škodliviny se usazují především v tukové tkáni) spolu s dalšími zbytky zvířat. Toto je potravina (hnojivo) - jedna z hlavních příčin vážných onemocnění.

 

Denně bychom neměli zkonzumovat více než 20g zpracovaného masa, což je bezpečná hranice podle 13leté studie u 450.000 lidí, z nichž 26.354 zemřelo během výzkumu. Závěr výzkumu - zpracované maso stojí za rakovinou a srdečními chorobami, což jsou nejčastější příčiny úmrtí.

  • šunka působí škodlivěji než uzené výrobky, nejenom použitím rychlosolí ve výrobě, vyplavuje vápník z těla
  • tavené sýry - aby byly tavené sýry měkké a snadno roztíratelné, používají se při jejich výrobě tavicí soli, nejčastěji fosforečnany. Tyto látky jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mu mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat odplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí. Přestože většinou mají vysoký obsah živočišných tuků a nemají optimální složení mastných kyselin, každý z nás jich sní za rok průměrně 2,6 kg. Oproti tomu Francouz 1,3 kg a Brit pouze 0,6 kg.
  • rychlosoli a kyselina citrónová - při výrobě uzenin a tavených sýrů se u nás začaly používat od roku 1968. Od té doby vzkvétá ortopedie, výměna kloubů kyčelních a kolenních a stává se královnou medicíny - díky kyselině citrónové, která se dnes sype téměř do všeho, je tolik osteoporóz a mnoho lidí je léčených vápníkem, hořčíkem a ženy ženskými hormony …..
  • mléko, zvláště s prodlouženou trvanlivostí není vhodné konzumovat. Díky použité technologii může docházet k ucpávání cév.

 

Nízkotučným výrobkům se vyhýbejte,  protože nejsou vhodné kvůli omezené vstřebatelnosti vápníku i kvůli vitamínům rozpustným jen v tucích: A, D, E a K.

  • jogurty jsou většinou "mrtvé"..a nejen to .
  • zmrzliny jsou většinou nevhodné, protože se při výrobě používají levné rostlinné tuky (nenasycené mastné kyseliny omega-6), takže je nutné kontrolovat složení
  • vejce - pouze organicky chované slepice, krmené kvalitními krmivy bohatými na minerály a vitamíny produkují vejce vysoké kvality. Tato obsahují mnohem více esenciálních složek výživy, než běžně produkovaná vejce
  • slunečnicový olej i ostatní běžné rostlinné oleje (mimo olivového oleje) a později různá "másla" a tuky nám zničily enzymy, například na štěpení laktózy (proto se rodí děti s touto disharmonií) a tím způsobily největší "zmatek" ve funkci trávicích šťáv v žaludku.

Podle nových poznatků hlavně slunečnicový, kukuřičný a sojový olej působí v organismu zánětlivě (způsobuje to hlavně přemíra nenasycených mastných kyselin omega-6, respektive špatný poměr konzumovaných kyselin omega-6 a omega-3) a proto mají tyto oleje značný vliv na ukládání cholesterolu v tepnách, který vlastně vnitřní stěnu tímto způsobem chrání před chronickým zánětem. Nebezpečí olejů (sójového, kukuřičného a slunečnicového) vědci zdůvodňují tím, že při jejich metabolismu se přeměňují na chemickou látku tzv. kyselinu arachidonovou, která může vyvolat uvolnění dalších chemických látek, které způsobují v těle záněty, jež stojí za celou řadou chronických onemocnění - včetně srdečních chorob. Je nutné používat pouze olivový (studená kuchyně), kokosový a palmový olej, přiměřeně máslo a sádlo.

 

Pro smažení (co nejméně) je vhodné pouze sádlo, palmový a kokosový olej (180°C, palmový a kokosový olej obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin proto se hodí na smažení, ale už ne tak do studené kuchyně), olivový olej je vhodný pro tepelné použití pouze do 120°C. Nekonzumujte laciné rostlinné oleje v předvařených jídlech (polotovarech) nebo na jídelníčku v restauracích! Jako protipól laciným olejům (omega-6) s destrukční schopností pro organismus (ucpání cév a s tím související mj. zvýšený krevní tlak, ....) konzumujte lněná semínka (olej), obsahující mj. nenasycenou mastnou kyselinu omega-3, která cévy naopak "léčí", respektive správný poměr mezi kyselinami omega-3 a omega-6

  • tuky omega-6 bývají velmi nestabilní a náchylné k oxidaci. Nepřirozená a nadměrná konzumace těchto tuků silně podporuje volné radikály, což může následně vést k poškozování DNA a mutaci buněk. Ve studii publikované v magazínu the Cancer Research v roce 2000 vědci doložili, že kyselina omega-3 DHA dokáže zastavovat růst rakovinných buněk. Tato studie rovněž varovala, že omega-6 jsou známé tím, že naopak stimulují růst rakoviny
  • nejezte nic hydrogenovaného jako umělé tuky nebo fritované potraviny, protože narušují proces okysličování. Vyvarujte se produktů, jímž se říká "hydrogenované". Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy.. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Rakovinové buňky kyslík nemilují.
  • čokoláda a různé cukrářské výrobky jsou většinou neúměrně co do obsahu cukru předimenzované a "obohacené" o spoustu nevhodných konzervačních a chuťových látek
  • umělá sladidla a výrobky DIA jsou nevhodné i pro tzv. diabetiky, zvláštní pozornost věnujte "podezřelému" Aspartamu, protože laboratorně byl zjištěn zvýšený výskyt rakoviny již při aplikaci polovičního množství této látky na kilogram tělesné hmotnosti doporučené Mezinárodní zdravotnickou organizací (WHO).

Pokud si dáte nízkotučný jogurt, limonádu nebo žvýkačku bez cukru, je pravděpodobné, že obsahují Aspartam.

Podle nejnovejších studií podporují umělá sladidla chuť k jídlu a dlouhodobě i chuť na sladkosti, protože tělo očekává zvýšení hladiny cukru v krvi.

Přibližně 70% vyrobeného Aspartamu se používá k výrobě limonád

 

Proč nedoporučuji soju!!!!! když se mě ptáte …

  • sója - nepatří do pravidelné středoevropské stravy, navíc se v evropských přístavech vykládá ročně cca 7 miliónů tun transgenické sóji (GMO), která se používá pro krmení dobytka a pro výrobu potravin! Francouzská studie potvrzuje naše nejhorší obavy ohledně geneticky modifikovaných  potravin (GMO)!
  • oves a ovesné výrobky - dlouhodobé používání v každodenním stravování je škodlivé
  • houby - v případě vážného onemocnění je nevhodné houby rostoucí ve volné přírodě konzumovat, jinak upřednostňujte hlívu ústřičnou uměle vypěstovanou před karcinogenními žampióny. Více o nebezpečí konzumace hub rostoucích ve volné přírodě, ale i o úspěšném léčení rakoviny pomocí houby - Ing. Jiří Baier, mykolog
  • kečupy - v testu v roce 2012 všech 22 vzorků (včetně bio) vykazovalo nadlimitní hodnoty mykotoxinů (zdroj-plísně) a pesticidů (zdroj-hnojiva)
  • hranolky, čipsy a pečené brambory - v těchto potravinách se nachází ve velkých koncentracích akrylamid. Tento při testech vyvolává rakovinu a poškozuje embrya. Akrylamid v potravinách vzniká během tepelné úpravy různými mechanismy, které zahrnují reakce sacharidů, proteinů a aminokyselin, lipidů a pravděpodobně i dalších minoritních složek potravin, především však vzniká reakcí asparaginu s glukózou. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy, které se zpracovávají při vysoké teplotě smažením, pečením či pražením surovin bohatých na uhlohydráty (škroby), při teplotách nad 100 °C. S rostoucí teplotou se zvyšuje jeho tvorba, zvýšené (zdravotně nebezpečné) množství akrylamidu vzniká nad 170°C. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu (hlavně chlebová kůrka), ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, biskvitech, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách. Více
  • geneticky modifikované potraviny (GMO), DDT, Agent Orange - co mají společného?

 

  • kasein (sýrovina) - nejčastější bílkovina v mléčných výrobcích je největší podporovatel rakoviny ze všech živočišných bílkovin

K přirozené stravě pro zásadní zlepšení zdravotního stavu a vyléčení zejména patří:

  • celozrná pšeničná a žitná mouka
  • výrobky z celozrné mouky, ale ne z barvené mouky
  • hnědá rýže - výzkumníci z The Harvard School of Public Health radí jíst hnědou rýži alespoň 2x týdně, aby se výrazně snížilo riziko diabetu 2.typu
  • olivový olej
  • máslo a sádlo, přiměřeně
  • brambory, ale pozor na naklíčené brambory, je nutné klíčky vykrajovat, protože v okolí klíčku se nachází silný jed solanin. Proto při vaření používejte větší množství kmínu - neutralizuje solanin!
  • sezónní ovoce a zelenina - v případě vážné nemoci pouze jenom jeden druh denně
  • luštěniny
  • vejce pokud možno pouze od organicky chovaných slepic
  • víno - hrozny, ale omezeně
  • ryby z ověřených zdrojů. Mořské velmi omezeně z důvodu možné kontaminace nejen radioaktivitou a rtutí. Nicméně třeba pangas a losos k dostání na našem trhu jsou většinou jsou krmeni granulemi v zajetí a tím se mění složení tuku v jejich mase, takže jste z hlediska nutriční kvality v podstatě na vepřovém. Tuto "nekvalitu" poznáte zpravidla podle ceny, například v případě lososa
  • vepřové a krůtí maso připravené například na sádle nebo kokosovém, či palmovém oleji (pozor na teplotu smažení - doporučuji přidat kolečka mrkve), ale nejlépe v horkovzdušné troubě bez použití tuku, v případě vážné disharmonie maso velice omezeně a pouze bílé z ověřeného zdroje
  • lněné semínko (olej) chrání i před radioaktivitou. Lněné semínko dokonce regeneruje tkáň, která byla vystavena i zvýšené radiaci. Levný zdroj omega-3 mastných kyselin, ideální poměr konzumace mezi mastnými kyselinami omega-3 a omega 6 je v rozpětí 1:1 až 1:3, navíc obsahuje mj. prospěšné lignany a vlákninu

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com