Bylinné čaje

Důležité čaje k protirakovinné kůře

Čaj šalvějový

Jednu až dvě polévkové lžíce krájené sušené šalvěje dáme do půl litru vroucí vody a necháme 3 minuty vařit, poté odstavíme a přidáme ještě do vroucího čaje po špetce (množství uchopené mezi dvěma prsty a palcem) třezalku, mátu peprnou a meduňku a necháme ještě vše 10 minut luhovat a pak scedíme. Takto připravený čaj je k pití.

Má-li být čaj připraven jen pro kloktání, necháme šalvěj v horké vodě jen 10 minut a nevaříme. V šalvěji je mnoho éterického oleje, což je pro účel kloktání velmi dobré, ale pro pití nesmí tento olej obsahovat. Proto jej 3 minuty vaříme, aby se nežádoucí olej vařením odstranil a aby se ještě uvolnil další ferment, který je důležitý pro všechny žlázy, míchu a ploténky. Poněvadž šalvějový čaj takto připravený lidskému zdraví velmi prospívá, měl by se po celý život tento čaj denně pít, protože potom bude sotva kdy nemocen.

 

Čaj ledvinový

Uvedený ledvinový čaj se smí pít jen 3 týdny denně.

Připravíme bylinnou směs, která vystačí pro jednu osobu na tři týdny: 15g přesličky, 10g kopřiv (z jara nasbírané a nasušené jsou nejlepší), 8g truskavce a 6g třezalky.

Z této promíchané směsi dáme jednu špetku (množství uchopené mezi dvěma prsty a palcem) do jednoho šálku horké vody a necháme 10 minut luhovat. Pak scedíme a na vyluhovaný zbytek bylin nalijeme dva šálky horké vody a 10 minut povaříme. Pak scedíme a smísíme s obsahem prvního luhování čaje, který nebyl vařený. Takto získáme celkem tři šálky, které potřebujeme pro dva dny k pití ráno po půl šálku, před obědem půl šálku a večer před spaním půl šálku. Pijeme jej vlažný po doušcích.

Komplikovaná příprava čaje je z toho důvodu, že v použitých bylinkách je několik substancí, které by se vařením znehodnotily. Konečně ještě jedna látka - kyselina křemičitá (z přesličky) - se pak vařením uvolní z vyluhovaného zbytku bylin. Během třítýdenní doby užívání tohoto čaje se nesmí jíst maso ani jeho vývary.

 

Čaj z pakostu (Geranium Robertianum)

Jednu špetku sušené drogy pakostu smrdutého dáme do jednoho šálku horké vody a 10 minut necháme luhovat. Pijeme denně jeden šálek vlažného čaje po doušcích.

Důležitá upozornění a vysvětlení k čajům zde uvedeným

Autor považuje šalvějový čaj za jeden z nejdůležitějších, který se má pít denně po celý život. Ne nadarmo napsal jeden římský vědec: Proč předčasně umírat, když je šalvěj ještě v zahradě.

Ledvinový čaj by se měl při každé nemoci tři týdny pít, hlavě při zánětech před operacemi. Preventivně se může tato třítýdenní ledvinová čajové kůra 3 krát až 4 krát v roce opakovat, avšak s přerušením nejméně na 14 dnů.

Avšak čaj z pakostu je bezpodmínečně nutno pít při všech formách rakovinového onemocnění, zvláště byl-li pacient ozařován. Údajně obsahuje pakost trochu rádia.

 
Čaj z koření

1/ lžičky semínek koriandru

1/4 lžičky semínek římského kmínu

1/4 lžičky semínek fenyklu

hmoždíř, horkou vodu, cedník nebo sítko

Vše v hmoždíři rozdrtíme nebo jemně pomeleme, zalijeme horkou vodou a necháme louhovat 10 minut. Přecedíme a pijeme teplé nebo v létě studené. Tento čaj podporuje zažívání, stimuluje odbourávání tuků a vylučování toxinů.

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com