Při kojení

Vhodnými potravinami při kojení jsou především
  • libové maso (drůbeží, králičí a telecí) a ryby
  • polotučné mléčné výrobky (bílý jogurt, kefírové a acidofilní mléko), přírodní a tvrdé sýry
  • kvalitní rostlinné oleje, v menší míře margaríny a máslo
  • cereální výrobky, těstoviny, rýže, brambory
  • ne příliš nadýmací zelenina (mrkev, cuketa, špenát, okurka apod.)
  • méně kyselé ovoce (jablka, hrušky, banány, meruňky, borůvky, švestky, třešně apod.)
  • luštěniny (hrášek, loupaná čočka)

Svou stravu při kojení přitom ideálně upravujte tak, aby v ní zůstalo co nejvíce vitaminů a minerálních látek a připravené jídlo už znovu neohřívejte.

Dostatečné množství energie pak dodáte svému tělu příjmem cukru, ovšem nejlépe ve formě potravin s nízkým  GI – cereálie, celozrnné pečivo, ovoce, zelenina. Ve vašem jídelníčku by samozřejmě neměly chybět mléčné výrobky - nejlépe mandlové a kozí mléko.

Do stravy při kojení zařaďte také pitný režim – vypít byste měla alespoň 2,5 litru tekutin denně. Vhodnými nápoji jsou především atestovaná neperlivá voda a lehce mineralizovaná voda bez bublinek, čaje pro kojící ženy a ČAJE (z jahodníku, maliníku, ostružiníku, lipový květ nebo šípky), domácí mošty, ovocné a zeleninové 100% džusy ředěné vodou 1:1.

DO STRAVY PŘIDÁVEJTE SKUTEČNĚ HOJNĚ ČERSTVÝ KOPR - PODPORUJE TVORBU MLÉKA .

 

Nevhodná strava při kojení

Vyhnout byste se měla těmto potravinám:

  • tepelně neupravené výrobky (např. majonézové saláty, syrová vejce, maso, nepasterizované mléčné výrobky, zrající a čerstvé sýry) a tepelně neopracované maso (např. tatarský biftek nebo sushi),
  • polotovary a potraviny obsahující konzervační látky, umělá sladidla a barviva,
  • potraviny s vysokým obsahem soli a EČEK.
  • příliš tučná a sladká jídla,
  • bylinkové čaje nevhodné pro kojící ženy, černý a zelený čaj, nápoje obsahující chinin, kofein a alkohol.

 

 

Kontakt

MONIKA E Č E R O V Á - DOTYK Tehovská 25
Praha 10
100 00
monika.ecerova@hotmail.com